120 de vulpi vor fi împușcate în județul Alba

În județ a început campania de supraveghere activă a rabiei

Campania de supraveghere activă a rabiei a început în județul Alba și se desfășoară până în luna aprilie, anunță DSVSA. Acțiunea presupune împușcarea a 120 de vulpi, potrivit g4media.ro.

Vulpile recoltate de pe toate fondurile de vânătoare de la nivelul județului sunt aduse la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba pentru efectuarea de analize specifice în vederea depistării rabiei.

”Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba continuă și în acest an programul național de eradicare a rabiei, care are mai multe componente și se realizează inclusiv supraveghere activă – vânătoare, recoltare și testare – dar și prin supraveghere pasivă – testarea în privința rabiei a vulpilor/șacalilor, respectiv a altor animale găsite decedate.

Campania de supraveghere a rabiei la vulpi se realizează, în această perioadă, după campania de vaccinare, care a avut loc la finalul anului trecut, prin distribuirea momelilor vaccinale pe cale aeriană, în fondurile cinegetice și extravilanul localităților, dar și manuală, în apropierea vizuinilor vulpilor, respectiv în alte puncte cheie”, au transmis reprezentanții instituției. În județul Alba, în ultimii ani, nu a mai fost identificat nici un caz de rabie, inclusiv datorită campaniilor de vaccinare antirabică a carnivorelor sălbatice. Fotografia de natură sălbatică a anului: Urs polar dormind pe un aisberg în derivă