Ludovic Orban

După cum relata HashtagNews.ro azi de dimineață, la orele 11:00, premierul Ludovic Orban a avut o întrevedere cu președintele țării, Klaus Iohannis. Cei doi au discutat despre posibilitatea alegerilor anticipate care să ofere românilor de a vota corect și în conformitate cu dorințele acestora. Cei doi s-au declarat pro acestei decizii, sugerând că aceste alegeri parlamentare anticipate ar putea să aibă loc chiar concomitent cu alegerile locale 2020. De asemenea, s-au lansat ipoteze asupra revenirii alegerilor localuri în două tururi, pentru a se crea șanse corecte candidaților din al doilea tur.

Iată câteva dintre cele mai importante declarații ale premierului Orban:

„Românii au arătat clar la referendum, la alegerile pentru Parlamentul European, la alegerile prezidențiale, că nu mai vor PSD la putere. La ora actuală Parlamentul este (…) de PSD. Este absolut necesar ca puterea să revină la popor, astfel încât să existe un Parlament oglindă fidelă a opțiunilor actuale ale românilor, care să fructifice la maximum beneficiile apartenenței la UE și să permită o dezvoltare economică bazată pe investiții, pe inovare, pe cercetare și pe fructificarea tuturor oportunităților care există pentru România.

Nu o să vă dezvălui strategia, ceea ce e cert e că am convenit împreună că asta este cea mai bună soluție pentru România. Ar fi util să fie simultan cu localele, în cazul în care vom reuși să derulăm procedura până la locale. Oricum, la o dată cât mai apropiată de locale, dacă într-adevăr nu va fi posibil deodată cu localale.

Poziția președintelui despre creșterea alocațiilor este firească. V-am spus că intenția domniei sale este aceea de a promulga legea, noi suntem puși într-o situație în care, și dacă am vrea, nu am putea majora alocațiile. Cel mai probabil soluția va fi aceea de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii, până cânv om avea posibilitatea de a aloca resurse în bugetul de stat. Știți foarte bine că nu se poate face lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie. Sensul discuțiilor pe care le-am avut merge spre această soluție.

Știți foarte bine că subiectul ăsta s-a născut din decizia de a nu mai permite cumularea pensiei cu salariul în instituțiile publice. Există un punct de vedere destul de clar al nostru. Ar fi bine să se dea posibilitatea în anumite domenii, unde oamenii au capacitatea efectivă de a exercita profesiile, să-și continue activitatea o perioadă de timp – cinci ani, șapte ani de zile, fără să mai fie nevoie de decizia unui conducător de instituție. Pur și simplu să fie opțiunea unora. Sigur că nu am stabilit încă momentul în care vom emite o reglementare în acest sens. Este vorba de o chestiune opțională, nu este o creștere a vârstei de pensionare, cum a fost prezentat.

PNL este cel mai mare susținător al alegerii primarilor în două tururi. Vom vedea dacă este posibil să deblocăm proiectul de lege, care a fost parcat neregulamentar la o comisie, astfel încât să îl aducem în dezbaterea plenului Camerei Deputaților. Ăsta este deocamdată obiectivul nostru. Dacă vom vedea că acest lucru nu se va realiza, deși vă spun că există o majoritate care susține acest proiect, vom lua o decizie interioară.

Să nu ne grăbim, să anticipăm. Obiectivul nostru, ca partid, este clar acela de a permite cetățenilor din fiecare comunitate locală să aleagă primarul cu 50%+1, adică în două tururi, cum este cunoscut, pentru că așa mi se pare normal. Primarul să beneficieze de legitimatatea conferită de 50%+1.

Nimeni nu poate să spună 100% ca vor fi anticipate. În ceea ce privește voința președintelui, a mea și a PNL, aceasta există 100%. Există două soluții de declanșare a procedurii. În funcție de evoluția evenimentelor vom apela la una sau la cealaltă dintre soluții. Vom vedea ce se va întâmpla. Aș prefera să nu mai intrăm acum în discuții tactice, care țin de modul în care va evolua contextaul. Cert este că noi vrem ca România să se îndrepte într-o direcție bună, ca în România să existe un Parlament care să exprime fidel voința cetățenilor și care să constituie un suport solid pentru toate reformele care trebuie făcute în România.

Obiectivul nostru este să scoatem PSD-ul, așa cum este el astăzi, din Parlament, să nu îl mai lăsăm să domine Parlamentul. Cum să blocheze alegerile anticipate, o să voteze ei guvernul PNL? Vă dați seama că o să râdă toată țara de ei?”

#News