O nouă investigație scoasă la lumină de curând arată cum aproximativ 5 hectare de teren din București sunt sortite pieirii, întrucât acestea sunt acoperite sub mormane întregi de gunoi. Responsabilă pentru această situație îngrozitoare este firma Iridex, care este bănuită a fi aruncat deșeuri pe o suprafață de 53.000 mp, echivalentul aproximativ a 5 hectare.

Citește și: Comisia Europeană a decis: gropile de gunoi sunt periculoase pentru sănătea cetățenilor

Ceea ce este cu adevărat revoltător este că această suprafață aparține domeniului public, firma Iridex neavând autorizație pentru aceste deversări de deșeuri. Un expert autorizat a realizat o expertiză topometrică, la îndemnul Primăriei Sectorului 1, din care au rezultat aceste informații cu impact devastator asupra sănătății bucureștenilor, ca să nu mai discutăm despre componenta legală. Vorbim despre o adevărată bombă cu ceas și despre un dezastru ecologic de proporții.

Există, de asemenea, un proces pe rol vechi de doi ani între Primăria Sectorului 1 și Agenția pentru Protecția Mediului pentru anularea Autorizației Integrate pentru groapa de gunoi aparținând Iridex (Dosar nr. 15248/3/2018), avocații Iridex încercând să diminueze expertizele cerute de Primăria Sectorului 1. Cu toate astea, instanța a decis ca aceste expertize să aibă loc, pentru a se stabili volumul gropii de gunoi Iridex-Chiajna.

Conform legilor în vigoare (art. 9, alin. 3 din HG nr. 349/2005), depozitarea deșeurilor pe terenurile private încalcă legislația în vigoare, motiv pentru care Primăria a solicitat ajutorul în instanță.

Rezultatele expertizei depășesc cele mai negre scenarii: pe lângă suprafețele deja cunoscute (16,5 ha domeniu public și 10 ha teren privat), firma IRIDEX depozitează ilegal deșeuri pe alte 5 ha de teren care aparțin statului. Calitatea aerului din București nu se îmbunătățește numai prin publicarea unor simple rapoarte sau prin declarații de presă pompoase, ci prin măsuri concrete de stopare a acțiunilor ilegale ale celor care ne otrăvesc de ani buni aerul pe care-l respirăm. Sper ca actuala conducere a Ministerului Mediului să reacționeze la acest atentat la sănătatea bucureștenilor și să ia urgent măsurile care se impun”, a spus în declarația sa, Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

În afară de prejudicierea bugetului de stat, ar putea exista consecințe ale căror gravitate nici măcar nu le putem anticipa, legate de mediu și de afectarea sănătății cetățenilor din București și din Ilfov. Neexistând o Autorizație de Construire și pentru suprafața acoperită abuziv, nu știm dacă înainte de a se depozita deșeuri pe aceste zeci de mii de metri pătrați s-au respectat normele pentru protecția mediului, cum ar fi: izolarea terenului pentru a evita poluarea solului și a pânzei freatice, drenajul levigatului etc”, a adăugat Dan Tudorache.

Astfel, nu putem să nu ne întrebăm cum astfel de situații devin posibile, în condițiile în care în cazul acesta nu se încalcă doar legea, ci și componenta morală, sănătatea oamenilor fiind pusă la grele încercări prin astfel de acțiuni.

#News