Peste 2.800 de locuitori din București mor anual din cauza poluării

Calculul a fost realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi platforma AerLive.ro, în cadrul campaniei "Curat.AerLive.ro", privind impactul poluării asupra sănătăţii umane.

2.869 de decese se produc, anual, în Bucureşti, din cauza poluării aerului cu  PM2.5 şi PM10, potrivit unui calcul realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi platforma AerLive.ro, în cadrul campaniei „Curat.AerLive.ro”, privind impactul poluării asupra sănătăţii umane, potrivit ziare.com.

De asemenea, 548 de decese sunt cauzate de poluarea cu PM2.5 în cazul persoanelor ce au boala ischemică a inimii, 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluşi fiind cauzate de poluarea cu microparticule PM10.

Demersului s-au alăturat cinci medici specialişti din Capitală, care au oferit de informaţii suplimentare privind modul în care poluarea aerului provoacă afecţiuni pulmonare, respiratorii, pediatrice, cardiologice, dermatologice şi oncologice. Esre vorba despre Radu Ţincu – medic primar Terapie Intensivă, Ioana Simian – medic primar dermatolog, Iulia Balint – specialist pediatrie, Denisse Creţu – medic specialist ORL şi ORL pediatric şi Cristian Cobilinschi – specialist anestezie şi terapie intensivă.

Conform Ecopolis, în cadrul campaniei „Efectele poluării asupra sănătăţii umane” au fost informaţi peste 300.000 de bucureşteni şi membri din administraţia locală şi ai Comisiilor de mediu din Parlamentul României.

 Proiectul a fost realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului Bucureşti. Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor care pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc. De asemenea, particulele în suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase pentru sănătate, deoarece pot intra foarte adânc în plămâni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un prag zilnic al  calității aerului la 25 micrograme de PM2.5 în metrul cub de aer.

Platforma Airly acţionează ca un sistem de avertizare pentru poluare în timp real, cu mare acurateţe şi la un cost mai mic pentru oraşe şi întreprinderi. Airly oferă informaţii utile despre calitatea aerului prin intermediul algoritmilor săi bazaţi pe inteligenţă artificială care prezic poluarea aerului pentru următoarele 24 de ore, cu o verificabilitate de până la 95%.

Centre de evaluare a copiilor cu viroze respiratorii, înființate la 59 de spitale din România