Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România: Carnea de porc de la poarta fermei pleacă cu 9 lei pe kilogram prețul în viu

Declarația vine după ce prețul cărnii este în acest an dublu față de anul trecut și unul din cele mai mari din Europa

Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) susține că nu crescătorii de suine fac prețul cărnii de porc, deoarece ei vând către abatoare și nu direct către consumatori, potrivit g4media.ro

Declarația vine după ce prețul cărnii este în acest an dublu față de anul trecut și unul din cele mai mari din Europa

. ”Noi, fermierii, nu facem prețul la galantar. Aceștia sunt, pe de o parte cei care vând carnea direct către consumator, și retailerii, așa cum, de fapt, și țăranul nostru, el face prețul. Pentru că, de exemplu, dacă dumneavoastră mergeți la țară acum și vreți să antamați un porc, o să vă spună: te costă 15-16 lei kilogramul. Și dacă spui: domnule, prea scump….spune: du-te și plimbă ursul, că nu mă interesează! Pe când noi, marea majoritate a fermierilor, noi vindem către abatoare, noi nu intrăm în contact direct cu consumatorul”, a menționat Ioan Ladoși, președintele APCPR.  

APCPR nu a cerut interzicerea porcului în gospodării, ci doar luarea de măsuri de precauție pentru stoparea răspândirii virusului pestei porcine africane.

„Acestea ar fi unele de ”bun simț”, susține Ioan Ladoși.  Potrivit acestuia, carnea de porc de la poartă fermei pleacă cu 9 lei pe kilogram prețul în viu. „Noi de la bun început am fost realiști și am știut că într-o țară cu o asemenea structură a populației de porci, în care avem un număr imens de gospodării, nu poate interveni nimeni și nu o să facă nimeni și nu o să își asume vreodată să spună: interziceți creșterea în gospodării. De aceea, pentru că eram realiști, noi niciodată nu am solicitat acest lucru. Ceea ce am solicitat a fost o chestiune de precauție și de luarea unor măsuri de bun simț: să știm câți porci avem și unde sunt ei și să nu se plimbe ăla-n-dală dintr-o parte în altă a țării fără să fie niciun fel de supraveghere”, a spus președintele APCPR. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat că prețul cotletului de porc este 18 lei, iar al jambonului 19 lei în galantarele pe care le-a văzut în vizitele prin țară

Petre Daea a înaintat aceste prețuri în contextul în care, la finalul lunii octombrie, producătorii anunțau că prețul la carnea de porc se va dubla și un kilogram ar putea ajunge și la 60 de lei în preajma sărbătorilor: „Mergeți în piețe și luați produsele de la producătorii noștri (…) Am văzut, am fost prin țară, că jambonul e 19 lei, cotletul, 18 lei, în galantare. Oamenii pot merge să cumpere de la o exploatație anume cu regula de a anunța medicul veterinar, să respecte regulile sanitare. Se vede carnea crescută în bătătură… Îi sfătuiesc pe toți care fac această operațiune să facă analizele de trichină”, a mai spus ministrul Agriculturii. Ministrul Agriculturii a comunicat la finalul lui octombrie, că prețul cărnii de porc în România este cel mai mic din Uniunea Europeană.

Centre de evaluare a copiilor cu viroze respiratorii, înființate la 59 de spitale din România