Bibliotecarul Avram Iancu va înota în apa îngheţată a Bălţii Ţebea, în semn de omagiu la adresa lui Avram Iancu 

S-au împlinit 150 de ani de la moartea celui supranumit ”Crăişorului Munţilor”

Sportivul Avram Iancu va ncerca să stabilească o nouă performanţă în luna decembrie. El și-a propus să înoate, fără costum de neopren, în apa îngheţată a Bălţii Ţebea, la o temperatură de numai câteva grade Celsius, potrivit g4media.ro.

Încercarea sa este dedicată memoriei Eroului Naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte s-au împlinit 150 de ani

 „Voi înota la Ţebea! Da, exact acolo! Dumnezeu a făcut ca şi în acest ‘Mecca’ al tuturor românilor să fie un lac, cu numele Balta Ţebea. Lacul are 135 metri lungime, iar traseul înotului va fi de 100 de metri, marcat corespunzător cu balize plutitoare. Voi încerca să duc la bun sfârşit acest test într-o apă ce va fi cuprinsă, conform estimărilor, între 3 şi 4 grade. Va fi o probă care va dura cel puţin 40-45 de minute. Este o probă ucigaşă sau sinucigaşă pentru un organism neantrenat, conducând la moarte prin hipotermie acută”, a scris, pe pagină sa de Facebook, înotătorul din Petroşani. 

Avram Iancu se pregăteşte pentru această probă încă din luna septembrie, subliniind că momentul nu va fi unul uşor.„Ştiu că voi simţi frigul până în măduva oaselor. Dar sunt încrezător. Aşa cum am îndurat, în 2019, frigurile de la Cercul Polar, cuprinse între minus 30 şi 40 de grade Celsius, clasându-mă pe locul 3 la celebra cursă 6633 Arctic Ultra Maraton (…), tot aşa cred că voi supravieţui acestei crâncene probe şi că mă voi întoarce cu bine, împreună cu familia mea, la reşedinţa noastră de la Petroşani”, a completat Iancu.

Înotul va fi observat de către arbitri specializaţi în Ice Swim şi va fi certificat de către Internațional Ice Swimming Association.

 „O milă îngheţată constă în parcurgerea înot a unei distanţe de 1.609 metri, într-o apă care nu trebuie să depăşească 5 grade Celsius, pentru a putea fi omologată după toate regulile de înot în apa îngheţată. Este testul suprem în Ice Swim”, adaugă bibliotecarul din Petroşani. Data înotului în apa Bălţii Ţebea va fi stabilită după ce temperatura acesteia va scădea sub 5 grade Celsius, fiind anunţată cu 48 de ore înainte de acest moment. „Acum apa din Balta Ţebea are 6,5 grade. Estimăm că între 15 şi 20 decembrie vom avea temperatura regulamentară. Oricum ar fi, înotul se va desfăşura în această iarnă când temperatura va permite, sperăm în decembrie”, a declarat polisportivul.. Avram Iancu a devenit în luna iulie a acestui an primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, din Marea Britanie. Avram Iancu a obţinut titlul de „Performance of the Year” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA), deoarece în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.

Dosare penale pentru vânzarea ilegală a artificiilor și petardelor