Poveștile clădirilor interbelice, la mare căutare

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, prin primăria pe care o administrează anunță că are de gând să continue susținerea și promovarea clădirilor de patrimoniu, considerate a fi adevărate perle arhitectonice ale Bucureștiului interbelic. Astfel, administrația locală a S1, prin Centrul Cultural, în colaborare cu Academia Română și Asociația Arcatech, a organizat astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, din Calea Victoriei nr. 125, simpozionul numit „Un patrimoniu pentru generații”, un proiect cultural care are ca scop promovarea patrimoniului consolidat al Sectorului 1, din perioada interbelică. Cu alte cuvinte, o parte de istorie care ne definește și de care trebuie să avem grijă, pentru a nu ne uita trecutul.

La eveniment au fost prezenți și au susținut prezentări Prof. dr. Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan, Prof. Dr. Arh. Mihaela Criticos, Prof. Dr. Arh. Tiberiu Florescu și primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

„Sunt onorat să fiu împreună cu dumneavoastră la un astfel de eveniment care are ca scop prezentarea clădirilor de patrimoniu din Sectorul 1. În această zonă administrativă avem multe clădiri frumoase și valoroase, dar de multe ori trecem zilnic pe lângă ele fără să le știm istoria. Noi, Primăria Sectorului 1, vrem să promovăm, să păstrăm, să conservăm și să protejăm averea generațiilor trecute, a generațiilor actuale si-a generațiilor viitoare! În viitorul an școlar, expoziția va călători prin toate școlile și liceele din Sectorul 1, iar diverși oameni de cultură o vor explica pe îndelete”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

De asemenea, Prof. dr. Acad. Răzvan Theodorescu a declarat, la rându-i: „Mă bucur că, împreună cu Primăria, am făcut această dezbatere despre patrimoniul arhitectural al Sectorului 1. Regăsim aici artere, clădiri și monumente de o certă valoare istorică. Vă dau doar un exemplu: câți dintre tinerii bucureșteni știu că Bulebardul Magheru este unul dintre cel mai moderne bulevarde europene? La proiectarea lui și-au dat mâna importanți arhitecți din vârful acestui domeniu”.

Lucrările expuse în cadrul simpozionului:

1. Construcția identitară, de la Mincu și Școala Națională până astăzi, trecând prin perioada interbelică, până la resurgența temei identității în contemporaneitate;
2. Modernismul, de la proiectele de avangardă ale lui Marcel Iancu sau Horia Creangă și până astăzi, inclusiv, exemple relevante din perioada comunistă;
3. Referințele neo-clasice, eclectice și de modernism clasicizant (stripped-modernism).

Citește și: Tudorache acuză: „Consilierii locali ai USR și PNL au ales calea confruntării politice blocând practic activitatea primăriei”

#News