Un român, vaccinat cu două seruri diferite, accidental

La Gorj se pune în practică studiul britanicilor de la Oxford. Combinația este alta, cea dintre Pfizer și Moderna

UPDATE: Polițiștii din Gorj au deschis un dosar penal în cazul vaccinului administrat greșit la un centru de vaccinare din Tg.Jiu, a anunțat Mediafax. Un bărbat a fost vaccinat cu Moderna deși prima doză făcută în urmă cu 21 de zile fusese produsă de Pfizer. Infracțiunea din dosar este neglijență în serviciu.

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în cursul zilei de astăzi, un barbat,de 69 ani din municipiul Târgu Jiu, s-a prezentat la Centrul de vaccinare ,,Stadion Municipal” din municipiul Târgu Jiu, în vederea administrării celei de-a doua doze (rapel) a vaccinului contra virusului Covid-19, iar cadrele medicale ar fi îndeplinit defectuos procedura de vaccinare, în sensul că, iar fi administrat barbatului o altă doză de vaccin, decât cea administrată în primă fază. În cauză a fost întocmit dosar penal, polițiștii continuând cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de neglijență în serviciu”, au anunțat reprezentanții IPJ Gorj.

Știre inițială: Un cetățean din Târgu Jiu, care s-a prezentat la centru de vaccinare pentru rapel, a primit al doilea vaccin de la o altă companie. Astfel, primul ser a fost de Pfizer (al cărui rapel se face la 3 săptămâni), iar al doilea a fost de la Moderna (la care a doua doză se administrează la 28 de zile).

Direcția de Sănătate Publică Gorj a desfășurat o anchetă la centru, iar primăria a decis să o retragă pe asistenta medicală din activitățile de administrare a dozelor de vaccin. Este de precizat că asistenta medicală este încadrată la UPU și are o experiență mare în domeniu, inclusiv să lucreze sub presiune. În Gorj au fost vaccinate până acum peste 15.400 de persoane, transmite presa locală.

Ceea ce s-a întâmplat, sperăm accidental, are totuși și o parte bună. Căci Universitatea Oxford a anunțat zilele trecute că lansează in studiu pentru a stabili dacă o combinație de două doze de vaccin diferite pe același pacient rămâne eficientă pentru a proteja populația împotriva noului coronavirus, tramsite AFP, citat de Știrile Pro TV.

„Dacă arătăm că aceste vaccinuri pot fi utilizate în mod interschimbabil, va creşte considerabil flexibilitatea distribuirii lor”, a subliniat profesorul Matthew Snape, cercetător la Oxford însărcinat cu aceste teste, într-un comunicat.

Acest studiu, prezentat ca o premieră mondială, va implica 820 de voluntari în vârstă de peste 50 de ani şi se va concentra pe combinarea celor două vaccinuri utilizate în prezent pe teritoriul britanic, cel al alianţei Pfizer/BioNTech şi cel de la AstraZeneca/Oxford.

El va evalua, de asemenea, eficienţa protecţiei în funcţie de distanţa dintre cele două injecţii, testând un interval de patru săptămâni, apropiat de cel recomandat iniţial, şi un interval de 12 săptămâni reţinut de autorităţile britanice pentru a vaccina mai multe persoane.

Distanța de timp între cele două doze ale serului AstraZeneca este de 8 săptămâni. Mai mult, acesta este recomandat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

Citește și: Și în România, serul AstraZeneca va fi pentru cei între 18 și 55 de ani