Ludovic Orban

Ludovic Orban a anunțat ce se va întâmpla cu cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate marți seară. Potrivit premierului Ludovic Orban, ordonanțele de urgență adoptate de Guvern înainte de demiterea prin moțiune de cenzură vor fi trimise Monitorului Oficial și publicate.

CITEȘTE ȘI Cum au fost castigate alegerile locale de Orban

Premierul demis și propus din nou de președintele Klaus Iohannis a precizat că în cazul celor 25 de ordonanțe, Executivul a solicitat avizul Consiliului Legislativ.

Ludovic Orban, declarații despre ordonanțe

„Ordonanţele vor fi publicate în Monitorul Oficial. (…) Au existat puncte de vedere legate de avizul Consiliului Legislativ. În ceea ce ne priveşte, noi am solicitat avizul Consiliului Legislativ, am adoptat ordonanţele de urgenţă în deplină capacitate de exerciţiu şi le vom trimite spre Monitorul Oficial, spre a fi publicate”, a declarat Ludovic Orban sâmbătă, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că avizul Consiliului Legislativ este unul consultativ și a precizat că oricine poate să solicite exercitarea controlului de constituţionalitate prin Avocatul Poporului.

„Noi ne-am îndeplinit obligaţia de a cere avizul Consiliului Legislativ. Avizul este consultativ. Chiar şi observaţiile pe care, eventual, le poate emite Consiliul Legislativ, sunt observaţii de tehnică legislativă, care nu pot să intre pe fondul, pe conţinutul ordonanţelor de urgenţă. Din punct de vedere constituţional, noi trimitem la Monitorul Oficial ordonanţele de urgenţă şi aşteptăm publicarea lor. Iar dacă există entităţi care vor, se pot adresa Avocatului Poporului pentru a declanşa controlul de constituţionalitate”, a afirmat Orban.

Ordonanțele, în dezbatere parlamentară

Premierul Orban a afirmat şi că aceste ordonanţe vor intra în dezbatere parlamentară, unde conținutul lor se poate modifica.

„Dacă sunt formaţiuni politice care sunt nemulţumite de aceste ordonanţe de urgenţă, la dezbaterea în Parlamentul României pot să le modifice. În ceea ce ne priveşte pe noi, vă repet, am dat fiecare dintre aceste ordonanţe de urgenţă ştiind că există riscul ca să existe o majoritate parlamentară împotriva proiectului legii pe care ne-am angajat răspunderea, respectiv alegerea primarilor în două tururi, şi pentru a putea reglementa domenii extrem de importante şi situaţii care necesitau urgent o reglementare”, a declarat Orban. #News