Orban PNL
Ludovic Orban

Imediat după încheierea vacanței de iarnă pentru parlamentari, urmează să se întâmple lucruri controversate pentru Guvernul Orban, întrucât există o serie de proiecte de lege ce așteaptă să fie votate de către aceștia. Este cunoscut faptul că Guvernul Orban a făcut demersuri pentru blocarea majorării de salarii, alocarea indemnizațiilor și a sporurilor, dorind să reducă, astfel, cheltuielile de stat, pe motiv de deficit bugetar în neconcordanță cu cei 3% prevăzuți.

Legile aflate în dezbatere actuală sunt celebrele eliminări de pensii speciale pe care opinia publică le-a cerut cu înverșunare în timpul administrației Dăncilă, însă și scăderea taxei pe valoare adăugată, de la procentul de 19%, la 16%.

Se povestește, de asemenea, cum că ar exista o sumedenie de multe alte proiecte cu impact bugetar, ce ar destabiliza economia cu miliarde întregi de lei, caz în care vor fi votate.

Știripesurse declară:

Bani pentru profesori:

  • Doua salarii minime pentru profesori, in fiecare an, pentru dezvoltare profesionala si achizitionarea de materiale didactice
  • Cadrele didactice din mediul rural beneficiaza in termen de 1 an de la ocuparea postului, de o indemnizatie de instalare in cuantum de 3 salarii medii brute pe economie
  • Profesorii cu vechime in invatamant de peste 30 de ani beneficiaza, la pensionare, de o indemnizatie in cuantum de 6 salarii medii brute pe economie.
  • Numai pentru anul 2020, efortul bugetar preconizat este de aproape 1,3 miliarde de lei

Majorarea salariilor pentru:

  • biochimisti, biologi, chimisti din sistemul sanitar care lucreaza in laboratoarele de analize medicale
  • fizioterapeuti, kinetoterapeuti, fiziokinetoterapeuti

Anularea unor contribuții și obligații fiscale:

  • Se anuleaza CASS si obligatiile fiscale accesorii aferente pentru persoanele fizice in cazul carora sumele de plata au fost stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise si comunicate de organul fiscal competent pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017. Persoanele care au efectuat plata obligatiilor fiscale pentru care prezenta lege prevede anularea acestora, au dreptul la restituirea sumelor achitate

De asemenea, se dau detalii despre indemnizația de 400 lei pentru familiile care primesc în plasament copii, despre cea de 3 salarii minime pentru tinerii ieșiți de sub tutela protecției speciale, cât și despre indemnizația de 2.400 lei pentru tinerii care au beneficiat de protecție specială și fac dovada urmării unei forme de învățământ.

#News