Cauciurile de iarnă, mai scumpe cu 20 % față de anul trecut

Mecanicii îi atenționează pe șoferi că anvelopele trebuie să fie omologate.

Anvelopele de iarnă s-au scumpit deja cu 20% comparativ cu anul trecut, fiind așteptate noi majorări ale prețurilor în următoarele luni. 

Mecanicii îi atenționează pe șoferi că anvelopele trebuie să fie omologate

De asemenea, trebuie verificat antigelul, bateria să fie încărcată. Vlad Însurățelu, reprezentat importator anvelop, a declarat că în medie anvelopele s-au scumpit cu 15-20 la sută față de anii precedenți, scumpirea fiind datorată contextului internațional care a dus la majorarea prețului materiilor prime, potrivit antena3.ro.

„Nu știm cu evoluează prețurile, de aceea e important ca șoferii să își schimbe anvelopele din timp. Astfel se evită aglomerația și eventualele majorări de prețuri”, a precizat Vlad Însurățelu, reprezentant importator anvelope.

Doar anvelopele care sunt marcate cu simbolurile M și S sunt recomandate, sub forma „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, în timp ce cauciurile all season care nu au aceste indicațîi trebuie evitate, deoarece sunt potrivite doar în țările unde de obicei iernile sunt călduroase.

 Prețul unor anvelope noi variază în funcție de dimensiuni

Astfel, în cazul anvelopelor cu dimensiunile 185/65/R15, prețul variază de la 190 la 300 de lei per bucată, în timp ce pentru un pneu cu dimensiunile 205/50/R16, prețul este cuprins între 200 și 500 de lei per bucată. Potrivit Codului Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Potrivit OG 5 2011,  ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, șoferii care circulă cu anvelope necorespunzătoare pe timp de iarnă riscă amenzi de până la 2900 de lei, nefiind despăgubiți de societățile de asigurare în cazul producerii unui accident rutier.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă

Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope neadecvate se sancţionează cu o amendaă din clasa a IV-a de sancţiuni cuprinsă înte 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Nerespectarea prevederilor privind cauciucurile de iarnă constituie contravenție şi se sancţionează cu o amendă prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni. Codul Rutier prevăzând această sancţiune la art.102, alin. 1, punctul 28 şi are următorul text: ”Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.

După mai bine de nouă ani, o femeie și-a regăsit pisica pierdută