Ploaie de amenzi aplicate service-urilor auto din toată țara! Care este județul campion la amenzi

Cele mai multe sancțiuni au fost date pentru nerespectarea legislației în privința gestionării deșeurilor și depozitării diferitelor categorii de piese

Service-urile auto din toate județele țării s-au aflat, în cursul lunii ianuarie, în vizorul comisarilor Gărzii Naționale de Mediu (GNM). Mai precis, este vorba de 437 de service-uri care au fost controlate în decurs de cinci zile. În urma verificărilor efectuate, comisarii de mediu au aplicat un număr de 103 avertismente. Au mai fost date și 138 de amenzi în valoare totală de 1.103.965 de lei.

Cele mai multe sancțiuni au fost date pentru nerespectarea legislației în privința gestionării deșeurilor și depozitării diferitelor categorii de piese.

Comisariatele județene ale Gărzii Naționale de Mediu au controlat pe parcursul a cinci zile un număr de 437 de service-uri auto. Au fost aplicate amenzi în valoare totală de 1.103.965 de lei, pentru nerespectarea legislației în domeniul gestiunii deșeurilor, evacuarea apelor uzate și pentru lipsa unor autorizații sau acte de reglementare.

Județul Călărași a ocupat primul loc în topul județelor unde au fost aplicate cele mai mari amenzi, cu 150.000 de lei. Pe locul doi a fost județul Sibiu, cu 115.000 de lei urmat de județul Dolj, cu 70.500 de lei.

„Conform centralizării acțiunilor de control din perioada 10-14 ianuarie 2022, cele mai multe neconformități au constat în lipsa evidenței gestiunii deșeurilor, colectarea deșeurilor în amestec, lipsa contractelor cu operatorii economici, pentru valorificarea deșeurilor generate din activitate, neîntocmirea formularelor de încărcare/ descărcare a deșeurilor nepericuloase sau a formularelor de expediție și transport pentru deșeurile periculoase.

Mai mult decât atât, au fost sancționate abandonarea de anvelope uzate direct pe sol, păstrarea uleiurilor uzate în spații neadecvate și degradarea mediului natural sau amenajat, prin depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, afectând solul”, a declarat Mărioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

Potrivit raportului realizat de comisariatele județene, au fost găsite și service-uri care nu aveau acte de reglementare legale. Mai exact, este vorba de autorizația de mediu expirată sau autorizație unde erau trecute date eronate în fișele de evidență a gestiunii deșeurilor.

Comisarii GNM au stabilit măsuri diferite, în funcție de fiecare neregulă constatată. Astfel, pe lista măsurilor figurează ținerea evidenței deșeurilor, sortarea deșeurilor, inscripționarea spațiului de depozitare cu codurile deșeurilor.

S-a mai dispus tratarea deșeurilor, încheierea de contracte cu operatori autorizați, pentru valorificarea deșeurilor rezultate din activitate. O altă masură dispusă a fost amenajarea unui spațiu corespunzător, împrejmuit și securizat, pentru depozitarea uleiului uzat și prevenirea scurgerilor necontrolate.

Citește și: O minoră, accidentată mortal de o autospecială de Poliție