Proiect ANSVSA: Fermele de familie pot comercializa maximum 300 l de lapte de vacă pe zi și maxim 1.500 kg pe săptămână, de brânzeturi

Lapte
Lapte sursa foto pixabay

Limite pentru produsele vândute direct din ferma de familie, inclusiv de exploatațiile care valorifică lapte prin automate, conform unui nou proiect publicat de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Proiectul, aflat în dezbatere publică, stabilește care sunt regulile pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute de fermieri și are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, potrivit g4media.ro.

Noi reglementări ale ANSVSA propun cantități maxime de produse de origine animală pe care micii producători le pot vinde direct către consumatori.

Astfel, ar putea fi comercializate direct până la 300 litri de lapte crud/zi, 300 kg pește/săptămână, 10 unități de vânat mari sau 100 de unități de vânat mici/an, până la 1.500 kg de brânzeturi pe săptămână. Produsele ar trebui să îndeplinească cerințe de salubritate și să fie identificate prin etichetă. Vânzarea ar putea avea loc fie direct de la fermă, fie în spații special amenajate de autoritățile locale.

Măsura ar avea ca scop facilitarea accesului consumatorilor la produse proaspete de la producătorii locali, dar și creșterea veniturilor micilor fermieri. 

Conform ordinului, vânzarea directă de produse de origine animală înseamnă livrarea directă de către producător la consumatorul final sau la unităţi de comerţ cu amănuntul locale care furnizează produsele direct consumatorului final, de cantități mici de produse primare rezultate din creșterea animalele de crescătorie, din vânătoare și pescuit și de carne de pasăre și de lagomorfe sacrificate în fermă. 

Vânzarea directă include şi furnizarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de animale.

Aceasta nu include activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar veterinar, care se pot desfăşura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie. Micii producători își pot vinde produsele în locurile publice amenajate de autoritățile locale unde sunt expuse la vânzare directă produsele de origine animală. 

”Producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecție alimentară, respectiv halate, șorțuri, bonete și mănuși curate, și să dețină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor”, se arată în proiect. Permisul de conducere categoria B, valabil şi pentru motociclete, în anumite condiţii