6 tone de carne de vită congelată, din comerţul intracomunitar şi din import, confiscate de inspectorii ANSVSA

Controlul a fost efectuat la depozite din București, Ilfov și Giurgiu

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au confiscat peste 6 tone de carne de vită congelată, provenite din comerţul intracomunitar şi din import, în urma unui control efectuat în perioada 8-10 ianuarie, în judeţene Ilfov, Bucureşti şi Giurgiu, potrivit g4media.ro.

Inspectorii au descoperit mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerţ intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din ţări terţe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată şi congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător.

 Potrivit ANSVSA, „în perioada 08 – 10.01.2023, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), împreună cu cei ai Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene Ilfov, Bucureşti şi Giurgiu, au efectuat o acţiune fulger de control, care a vizat comercializarea cărnii congelate, provenite din comerţul intracomunitar şi din import”. ANSVSA a comunicat ca bbiectivele controlate au fost 29 depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din judeţele Giurgiu, Ilfov şi Bucureşti.

Principalul aspect urmărit a fost depistarea unor posibile practici ilegale, de congelare a cărnii pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate.

„Această metodă, în contradicţie cu legislaţia, este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informaţii referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) şi, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii”, precizează Autoritatea. Potrivit ANSVSA, inspectorii au descoperit „mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerţ intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din ţări terţe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată şi congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător”.  Pentru neregulile constatate, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 245.000 lei şi au reţinut oficial cantitatea de 6.098 de kg carne de vită. Ca urmare a rezultatelor acestei acţiuni, s-a dispus extinderea controalelor oficiale cu această tematică la nivel naţional, se arată în comunicatul ANSVSA.

OMM: Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși înregistrați în istoria măsurătorilor