Aplicaţia RetuRO App, disponibilă pentru comercianți la sfârșitul lunii decembrie

Aplicaţia va putea fi folosită de către comercianţii care au semnat contractul cu RetuRO şi au ales colectarea manuală.

Sticle
Sticle sursa foto pixabay

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, anunţă că, până la finalul lunii decembrie 2023, va pune la dispoziţia comercianţilor o aplicaţie gratuită care va uşura returnarea şi colectarea manuală a ambalajelor SGR, potrivit g4media.ro.

Aplicaţia va putea fi accesată de către comercianţii care au semnat contractul cu RetuRO şi au optat pentru colectarea manuală. Aceasta va permite utilizatorilor să scaneze ambalajele SGR returnate de consumatori.

Acestea vor avea imprimate pe etichetă logo-ul „Ambalaj cu garanţie” şi codul de bare specific, fiind în acest mod validate automat ca făcând parte din Registrul de Ambalaje SGR. Comercianţii care au optat pentru colectare manuală vor putea folosi funcţia „pick-up” a aplicaţiei pentru a face o comandă de ridicare a sacilor cu ambalaje colectate de la punctul de returnare declarat. Pentru eficientizarea fluxurilor de colectare, ridicarea ambalajelor SGR poate fi solicitată doar la cumularea a minimum trei saci.

Aplicaţia dezvoltată de către RetuRO, alături de Sensoneo, va putea fi descărcată pe dispozitivele mobile atât în versiunea iOS, din App Store, cât şi în versiunea Android, din Google Play.

Utilizatorii vor putea identifica aplicaţia atât prin logoul RetuRO, cât prin numele aplicaţiei, „RetuRO”. Momentan, aplicaţia este în faza de testare. Până la finalul lunii decembrie va fi dată în folosinţă pentru comercianţii care au finalizat înregistrarea în platforma SGR şi au semnat contractul cu RetuRO. Pe parcurs, vor fi dezvoltate noi funcţionalităţi ale aplicaţiei în baza feedback-ului primit din partea utilizatorilor, care vor fi disponibile comercianţilor tot în mod gratuit.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare SA este o companie ce funcţionează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori. Ea contribuie la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană. Proces pentru o casă declarată monument istoric, care nu mai există de 17 ani