PRIMER: Unele medicamente ar putea să nu mai fie produse în România din cauza creșterii preţurilor la utilităţi şi la materiile prime

Potrivit PRIMER, paracetamolul s-a scumpit cu peste 200%.

PRIMER, sindicatul care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară, atenționează asupra situației critice cu care se confruntă fabricile de medicamente din țară. Acestea ar putea fi nevoite să sisteze producția anumitor medicamente fabricate local, potrivit g4media.ro.

 Costurile producerii medicamentelor s-au dublat 

 Potrivit sindicatului PRIMER, motivul îl reprezintă creșterea abuzivă a costurilor cu utilitățile, materiile prime și materialele utilizate în producția de medicamente, mai mari chiar și cu 300 la sută, față de anul trecut. Astfel, potrivit datelor furnizate de către reprezentanții sindicatului, Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, Carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar prețul pentru Fitomenadionă (vitamina k1) a crescut cu 110%. 

„O parte din medicamentele fabricate în tară riscă să dispară în curând de pe piaţă, deoarece fabricile de medicamente ar putea fi nevoite să oprească producţia acestora, ca urmare a exploziei preţurilor, chiar şi cu 300 la sută faţă de anul trecut, la utilităţi, materii prime şi materiale necesare fabricării produselor farmaceutice, în lipsa unei reacţii rapide din partea autorităţilor pentru calculul preţului la medicamente, care să reflecte variaţiile din economia reală actuală”, transmit reprezentanţii PRIMER.

Consecinţele vor fi resimţite, mai ales, de pacienţii români, care vor fi afectaţi de dispariţia anumitor medicamente din farmacii, deoarece nu vor mai putea fi fabricate din cauza creşterii continue şi tot mai accentuate a preţurilor la materiile prime şi utilităţi.

Reprezentanții PRIMER mai susțin că în ceea ce privește prețurile materiilor prime necesare fabricării produselor farmaceutice, acestea au crescut simțitor, cu până la 150%, comparativ cu anul trecut:  Astfel, amidonul porumb modificat este mai scumo cu 155%, acidul benzoic costă cu 147 % mai mult; carbonatul de calciu este mai scump cu 112%, acidul clorhidric diluat este mai scump cu 107%, hidroxidul de sodiu  este mai scump cu 92%. De asemenea, unele materii prime s-au scumpit și cu 1.570%, cum este cazul excipientului Gumă arabică, producătorii de medicamente confruntându-se cu o situație generalizată a costurilor majorate, care vizează toate categoriile de materiale și materii prime folosite în industria farmaceutică.

Scumpirea gazelor naturale și a energiei electrice, reflectată în costurile de producție 

Producătorii de medicamente mai reclamă și presiunea scumpirilor record la energie electrică și gaze naturale, din ultimii doi ani, elemente esențiale care se reflectă în costurile de producției ale medicamentelor, cu procente de aproape 300% la sută în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale.  Reprezentanții sindicatului solicită autorităților să intervină, ”față de toate aspectele menționate anterior, cu măsuri urgențe care să revizuiască modul de calcul al prețului la medicamente”, astfel încât, variațiile din economia reală actuală să se reflecte în prețul medicamentelor.

Patru bărbați, arestați preventiv: la domiciliile lor a fost descoperită o tonă de cupru