Ministrul Florin Barbu: În România sunt importate produse lactate care nu conțin lapte

Românii sunt sfătuiți să cumpere doar de la cei care au certificat de producător, pentru evitarea intermediarilor

Lapte
Lapte sursa foto pixabay

Ministrul Agriculturii Florin Barbu afirmă că în România intră produse din lapte care nu sunt produse din lapte. El îi îndeamnă pe români să cumpere, în pieţe, de la vânzători care au certificat de producător. Ministrul arătă că, prin subvenţiile acordate în programul INVESTALIM, în vederea înfiinţării de noi unităţi de procesare, sunt urmărite promovarea produselor de calitate locale şi reducerea deficitului balanţei comerciale la produsele agro-alimentare, potrivit digi24.ro.

Ministrul asigură că în România nu au mai intrat cereale ieftine din Ucraina.  

„Toată lumea ne spune că aducem şi mâncăm unt şi alte produse, caşcaval, venite din Franţa, care, îţi spun, anumite categorii de produse nu au văzut lapte. Ideea noastră a fost în felul următor. Să sprijinim sectorul zootehnic, am pus subvenţii foarte mari pentru a realiza cantităţi de lapte cât mai mari în România şi, prin proiectul INVESTALIM, să vină procesatori, să producem la noi în România şi unt, şi caşcaval, şi, practic, să consumăm produsele româneşti. (…)

Sunt produse lactate şi produse din lapte care, practic, nu au văzut laptele! Spun că sunt din derivate din lapte. Aceste derivate pot să fie făcute din zer. Deci, în România intră produse care nu sunt de o calitate superioară”, declară ministrul. 

 El îi îndeamnă pe români să cumpere doar de la cei care au certificat de producător, pentru a evita intermediarii

 „În pieţe cam jumătate sunt intermediari, jumătate sunt producători. Ce îi îndemn eu pe români este să cumpere acolo unde este afişat certificatul de producător. Adică cei care l-au afişat sunt producători locali. Ei sunt finanţaţi şi de Ministerul Agriculturii prin diferite scheme de ajutor de stat, iar cei care sunt intermediari nu au acest certificat de producător. Eu îi îndemn pe toţi românii să cumpere acele produse direct acolo unde sunt etichetate şi unde apare certificatul de producător”, afirmă Florin Barbu. 

Ministrul Agriculturii, spune că, deocamdată, nu crede că poate să fie creştere a preţului pâinii anul viitor. „Preţul grâului în momentul de faţă este unul nu e satisfăcător pentru fermieri. Dar, fiind transformat în făină şi apoi în panificaţie, în pâine, eu cred că pentru consumatori este un preţ satisfăcător”, argumentează el. Australia vrea să reducă numărul de migranți