Ministerul-Fondurilor-Europene

Autoritățile publice locale și centrale au depus la Ministerul Fondurilor Europene peste 20 de cereri de decontare a cheltuielilor efectuate în pandemie. Anunțul a fost făcut de primul ministru Ludovic Orban, care a anunțat că țări noastră i s-a acordat șansa de a accesa 650 de milioane de euro pentru acest demers.

Orban a subliniat că cele mai multe decontări vor fi realizate pe cereri de finanțare depuse de către Ministerul Sănătății, dar și pentru măsuri economice precum șomajul tehnic și indemnizația de sprijin.

„Vom procesa la Ministerul Fondurilor Europene cât mai repede cererile astfel încât să putem să decontăm cheltuielile care au fost efectuate. Sigur că cele mai mari decontări vor fi pe cererea de finanțare depusă de Ministerul Sănătății pentru că Ministerul Sănătății a decontat foarte multe lucruri pentru autoritățile locale.

Cheltuielile de cazare pentru persoanele carantinate sau pentru cadrele medicale, cheltuielile făcute de autoritățile locale pentru persoanele vulnerabile care au fost în izolare la domiciliu și o serie de alte cheltuieli care sunt deja decontate de direcțiile de sănătate publică și care fac obiectul solicitărilor.

Avem tot de la Uniunea Europeană aprobarea de a utiliza 300 de milioane de euro pentru a deconta măsurile active pe care le-am luat în perioada stării de urgență și stării de alertă, este vorba de șomajul tehnic și de indemnizația de sprijin pe care le-au acordat către PFA-uri, către profesioniști în sensul Codului Civil, care de asemenea pot fi decontate.

Noi am aplicat la instrumentul SURE care este votat la nivel european prin care putem deconta, de asemenea, cheltuieli pentru măsuri active de tipul șomaj tehnic, Kurzarbeit. În SURE vom putea deconta cheltuieli și pentru protecția sănătății care sunt efectuate de companii”, a explicat Ludovic Orban.

Spre exemplu, numai pentru șomajul tehnic Ministerul Muncii a făcut plăți în valoare de 2,4 miliarde de lei de care au beneficiat 1,5 milioane de angajați, 402 milioane lei reprezintă indemnizațiile plătite către alți profesioniști și 235 milioane lei pentru stocuri de urgență medicală”, a scris ministrul de Finanțe sâmbătă pe Facebook.

Citește și: Societăți din mai multe domenii de afaceri, scutite trei luni de la plata impozitelor

HashtagNews.ro