Produse textile în valoare de aproape un milion de euro, retrase temporar de la vânzare în județul Buzău

Produsele nu aveau etichete sau nu existau informaţii complete pe etichete

Produse textile
Produse textile sursa foto pixabay

Produse textile în valoare de aproximativ un milion de euro au fost retrase temporar de la comercializare de către comisarii Protecţiei Consumatorilor Buzău, din cauza lipsei etichetelor sau a informaţiilor complete de pe etichete. Acţiunile de control s-au desfăşurat atât în mediul urban cât şi mediul rural, în special în pieţe şi oboare, supermarket-uri şi en-gross-uri, locuri unde se desfăşoară o activitate comercială intensă şi unde există un aflux mare de cumpărători, dar şi în restul magazinelor care desfăşoară activităţi de comert, potrivit g4media.ro.

Potrivit conducerii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Buzău, în urma activităţilor de control au fost retrase total sau parţial de la comercializare mai multe produse alimentare şi nealimentare, respectiv articole textile care nu respectau regulile de etichetare.

„Au fost efectuate 23 de controale în luna decembrie, până la această dată, în urma cărora au fost constatate nereguli şi au fost aplicate 17 sancţiuni din care 13 cu amendă contravenţională în cuantum de 160.000 lei şi 6 avertisment. Au fost retrase de la comercializare produse alimentare în valoare de 15.868 lei şi au fost oprite temporar produse nealimentare în valoare de aproximativ 4,3 milioane lei. Vorbim despre neetichetări, sunt produse textile, marea majoritate din magazinele chinezeşti. Acolo sunt cantităţi foarte mari şi nu prea au fost atenţi la etichetele în limba română, la traduceri sau inexistenţa acestora”, a declarat comisar şef CJPC, Cornelia Galer. 

Acţiunile desfăşurate de-a lungul lunii decembrie au fost realizate de un minim de comisari în situaţia în care la nivelul instituţiei doar doi angajaţi au drept de emitere a documentelor de control.

„La Buzău avem 3 comisari, din care doi comisari cu drept de emitere documente de control şi un comisar debutant iar toată luna decembrie, unul din comisarii cu drept de control şi întocmire documente este în concediu de odihnă. La ora actuală avem o singură echipă pe tot judeţul. Merg şi eu pentru că nu se poate face faţă”, a mai precizat Cornelia Galer. 

Printre neregulile sancţionate de comisari s-au mai regăsit comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare, comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice (zone cu mucegai, miros înţepător nespecific) sau comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită. Proiect ANSVSA: Fermele de familie pot comercializa maximum 300 l de lapte de vacă pe zi și maxim 1.500 kg pe săptămână, de brânzeturi