Suprafeţe extinse din Muntenia şi Dobrogea, afectate de seceta puternică

Din cauza temperaturilor ridicate din aer şi sol din zilele cele mai calde, ritmurile de dezvoltare ale culturilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi afectate.

Seceta
Seceta sursa foto pixabay

Conţinutul de apă din sol în cultura de porumb neirigat va avea valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe extinse din Muntenia şi Dobrogea, precum şi în zone din Moldova, Oltenia şi Crişana, potrivit prognozei de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 8 – 14 august 2023, potrivit digi24.ro.

Din cauza temperaturilor ridicate din aer şi sol din zilele cele mai calde, ritmurile de dezvoltare ale culturilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi afectate.



„Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Banat, Maramureş şi Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei şi a Crişanei, local vestul, nordul, centrul, nord-vestul şi nord-estul Munteniei, nordul, estul, nord-vestul, izolat sudul şi sud-estul Moldovei, nordul Dobrogei. Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe extinse din Muntenia, şi Dobrogea, local în vestul, centrul, estul, sudul, sud-vestul şi izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, vestul Crişanei”, potrivit ANM.

La cultura de grâu de toamnă semănată tardiv se vor continua şi chiar definitiva lucrările de recoltare de pe ultimele suprafeţe.

Floarea-soarelui va înregistra înflorirea (80-100%), maturitatea în ceară şi maturitatea deplină (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol. Porumbul va parcurge fazele de înflorire (80-100%), mătăsire (50-100%) şi maturitate în lapte (30-100%), cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în epoca optimă, unde se va continua maturitatea în ceară (10-80%). Sfecla de zahăr se va afla la alungirea/îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, în toate bazinele de cultură. La speciile pomicole se vor semnala creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor. La viţa-de-vie predominante vor fi fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masă, coacerea acestora, în majoritatea podgoriilor. Pe ansamblu, exceptând zilele cu precipitaţii, lucrările de recoltare şi întreţinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale) se vor desfăşura în condiţii bune.

Primăria Brașov, apel către localnici și turiști să nu mai ofere bani cerșetorilor