Meteorologii avertizează: Un ciclon extrem de puternic va ajunge în România

Există și pericolul apariției tornadelor, dar aceste fenomene nu pot fi anticipațe în avans

Ciclon
Ciclon sursa foto pixabay

Un ciclon extrem de distructiv, care a provocat daune semnificative în Slovenia, se îndreaptă către România. Specialiștii în meteorologie prognozează că se vor produce furtuni puternice, însoțite de o scădere a temperaturilor de până la 15 grade Celsius. Această perioadă de răcoare nu va dura mult, deoarece la sfârșitul săptămânii un nou val de căldură extremă se abate asupra României, potrivit stiripesurse.ro.

Există și posibilitatea apariției tornadelor, dar aceste fenomene nu pot fi anticipațe în avans, ci doar în momentul emiterii avertizărilor imediate, cunoscute sub denumirea de „nowcasting”

. ”În continuare suntem sub influența unui transport de aer mai rece, un transport de aer nu doar la suprafață, ci și în atmosfera medie, astfel încât în următoarele zile, în majoritatea zonelor din țară vom avea temperaturi mai răcoroase decât cele cu care am fost obișnuiți până acum. Avem toată gama de fenomene care însoțesc instabilități puternice. Este o situație în care România este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse. Avem influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei. Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice. Avem încă zone cu deficit de apă în sol, unde vom avea secetă, dar și zone unde oamenii se vor confrunta cu inundații, a explicat Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Marți, 8 iulie, conform datelor furnizate de ANM, vremea se va caracteriza prin răcoare în cea mai mare parte a regiunilor, valorile termice fiind semnificativ mai mici decât ar fi de așteptat în prima decadă a lunii august, în special în zonele vestice, nordice și centrale. Temperaturile maxime vor înregistra în general valori cuprinse între 20 și 26 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor oscila între 6 și 16 grade Celsius, cu o ușoară creștere pe litoral.

Fetiță electrocutată într-un parc din sectorul 6 al Capitalei