USR, la un pas de ruptură, după demisia lui Cioloș

La USR ar urma aproximativ 500 de demisii în bloc

Situație explozivă în USR, după ce Dacian Cioloș și-a dat demisia din funcția de președinte. Surse apropiate partidului susțin că vor urma aproximativ 500 de demisii în bloc.

Informația nu a fost clarificată de purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Moşteanu. Acesta nu a confirmat numărul persoanelor care vor părăsi partidul.

„Cred că sunt mai degrabă demisii din diaspora (…) Din ce ştiu, niciun membru cu funcţie politică în partid nu şi-a dat demisia”, a afirmat Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

Ionuţ Moşteanu a recunoscut că, după demisia lui Dacian Cioloş din funcţia de preşedinte, au fost înregistrate demisii. El a precizat că membrii care aveau funcţii politice nu au plecat din partid.

Biroul politic național al USR se reunește luni într-o ședință pentru a stabili obiectivele post erei Dacian Cioloș.

Biroul Național USR a nu a aprobat lunea trecută proiectul de reformare a partidului propus de Dacian Cioloș. Proiectul lui Dacian Cioloș a fost respins cu 14 voturi la 11 în ședința Biroului Național.

Din acest motiv, Cioloș și-a anunțat demisia din funcția de președinte al USR.

„Nu mă face funcția. Fără încredere nu putem colabora unii cu alții”, a declarat acesta.

Tensiunile în interiorul USR au atins cote maxime după ce președintele Dacian Cioloș a amenințat cu demisia dacă nu-i este adoptat programul.

Dan Barna l-a acuzat pe acesta că vrea partidul „pe persoană fizică”. Dar și că „nu poate să meargă așa”.

Ruptura din USR are legătură cu lupta pentru putere. Acest lucru în condițiile în care forul de conducere al partidului este controlat de „Team Barna” după alegerile care au avut loc anul trecut.

Conform statutului USR, în cazul vacantării postului de președinte, șefia formațiunii va fi preluată de vicepreședintele care are cea mai mare susținere în rândul membrilor.

„Înlocuirea preşedintelui se va face cu vicepreşedintele care a luat cel mai mare număr de voturi la ultimul Congres, declanşându-se imediat procedura de Congres extraordinar în vederea alegerii noului preşedinte”, se arată în statut.

Cătălin Drulă, care este vicepreşedinte al USR, a fost desemnat președinte interimar al partidului, potrivit statutului.

Citește și: USR vrea modificarea Codului Muncii, pentru încă o zi liberă legală. Este vorba de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului