Foto: Wikipedia/Annie Ernaux
Foto: Wikipedia/Annie Ernaux

Scriitoarea franceză Annie Ernaux a câștigat Premiul Nobel pentru literatură, juriul declarând că lucrarea sa a fost una ”fără compromisuri”, transmite BBC.

Prestigioasa distincție este acordată de Academia Suedeză și valorează 10 milioane de coroane suedeze (807.000 de lire sterline).

”O mare onoare”

Profesorul Carl-Henrik Heldin, președintele comisiei, a spus că munca franțuzoaicei de 82 de ani a fost ”admirabilă și de durată”.

În egală măsură, președintele comisiei a precizat că scriitoarea a folosit ”curajul pentru a descoperi contradicțiile experienței sociale”. Mai mult, aceasta descrie ”rușinea, umilirea, gelozia sau incapacitatea de a vedea cine ești”.

Scriitoarea de origine franceză a fost profesoară și s-a născut în Seine-Maritime, Franța, în 1940

Cărțile ei, printre care A Man’s Place și A Woman’s Story, sunt considerate a fi clasice contemporane în Franța.

O altă carte a lui Ernaux, The Years, a câștigat Premiul Renaudot în Franța în 2008 și Premio Strega în Italia în 2016, în timp ce un an mai târziu a câștigat Premiul Marguerite Yourcenar pentru opera ei de viață.

Principalele ei teme care au trecut prin munca ei de peste patru decenii sunt: ​​corpul și sexualitatea; relațiile intime; inegalitatea socială și experiența schimbării clasei prin educație; timpul și memoria; și întrebarea generală despre cum să scrieți aceste experiențe de viață”, se arată pe site-ul web al scriitoarei Annie Ernaux al Universității din St Andrews.

Alți câștigători au inclus romancieri precum Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez și Toni Morrison.

Poeții premiați au fost Louise Gluck, Pablo Neruda, Joseph Brodsky și Rabindranath Tagore. Printre dramaturgi, îi amintim pe Harold Pinter și Eugene O’Neill.