Creșterea vârstei de pensionare este o prioritate pentru Franța

Guvernul ar putea să facă uz de clauza 49.3

Sursa foto: Twitter/Élisabeth Borne

Guvernul francez își dorește reformarea sistemului de pensii al țării, a declarat luni, pe 26 septembrie, prim-ministrul francez.

Potrivit Reuters, Élisabeth Borne a afirmat că executivul va lua o decizie până la sfârșitul acestei săptămâni.

Creșterea vârstei de pensionare este inclusă în planurile guvernului

Élisabeth Borne a subliniat că planurile executivului includ și creșterea progresivă a vârstei de pensionare. „Căutăm cea mai bună cale de a merge mai departe”, a spus prim-ministrul.

Totodată, a adăugat că executivul a rămas în consultări cu sindicatele pe această temă.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că reformarea sistemului de pensii este o prioritate cheie pentru guvernul său.

Șeful statului vrea să înceapă să implementeze reformele, care constau în principal într-o creștere progresivă până la 65 de ani a vârstei legale de pensionare, în vara anului viitor.

O decizie care a dus la proteste majore în trecut

Planurile de reformare a sistemului de pensii al țării s-au confruntat cu o opoziție acerbă din partea sindicatelor odinioară.

Acestea au criticat inițiativa întrucât au considerat că va face ca oamenii să fie nevoiți să muncească mai mult timp. De cealaltă parte, guvernul susține că reforma va fi bună pentru economia franceză în general.

În plus, planurile anterioare de modificare a sistemului de pensii s-au confruntat și cu proteste majore în stradă.

În cazul în care acestea ar fi blocate în parlament, guvernul ar putea să facă uz de clauza 49.3. Este vorba de un mecanism constituțional francez care permite executivului să adopte o legislație chiar dacă nu dispune de o majoritate în parlament.

Citește și Noul model de iPhone 14 va fi fabricat în India, a anunțat compania Apple