Angela Gheorghiu îi „desființează” pe marii artiști ai României

„Dacă te-ai dus la Paris nu înseamnă că ești cel mai mare artist”

Soprana Angela Gheorghiu a afirmat, într-un interviu, că ceea ce am învățat, fiecare dintre noi, în legătură cu marii artiști ai României – Ciprian Porumbescu, George Enescu sau Maria Tănase – este doar o „legendă”, într-o „falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată”.

Afirmațiile dure ale sopranei care se consideră „singura voce din România care are poziția și astfel, obligația, după 31 de ani de carieră internațională”,  în opinia sa sunt menite să atragă atenția în această privință, iar în încercarea sa îi „desființează” artiștii sus-menționați, despre care spune că nu își merită locul în istoria muzicii. Mai mult, a precizat că afirmațiile sale, deși aspre, sunt tocmai în contextul în care „nimeni nu are curaj, în România, să spună aceste lucruri esențiale” pentru cultura română.

„Dacă te-ai dus la Paris nu înseamnă că ești cel mai mare artist. Nu este adevărat. Sunt și artiști care au rămas în România și sunt foarte buni. Dar nu știe nimeni de ei. Și aici trebuie să se facă o distincție foarte serioasă. Ce înseamnă să faci o carieră mondială, ce înseamnă să fii un mare compozitor, ce înseamnă să fii un mare dirijor? Adică, prin munca pe care tu o poți demonstra?”, se întreabă, retoric, Angela Gheorghiu.

Pe Ciprian Porumbescu l-a caracterizat ca fiind un „compozitor care a scris puține lucruri”, iar muzica acestuia „nu este de mare valoare, comparativ cu mulți alți compozitori români”, dar a completat și cu faptul că acesta a murit foarte tânăr, la nici 30 de ani. Cât îl privește pe George Enescu, „știu doar că în America a cântat o dată la New York, a înlocuit un dirijor, pe Toscanini, la Carnegie Hall. L-a înlocuit, deci nu l-a invitat nimeni inițal pe el. Și după aceea a fost a doua oară. Deci de două ori, cu două ori nu faci carieră, da? Trebuie spuse lucrurile așa cum sunt. Când s-a dus a doua oară a cântat într-un muzeu”, a mai spus Angela Gheorghiu, în timp ce despre Maria Tănase nu poate spune cântat la New York, dacă ea a cântat printre mese.

„Nu vreau să vă supărați pe mine, că distrug legende, dar trebuie să îi aducem în lumină pe adevărații mari artiști. Există mari și mici artiști români și în afara României și există mari și mici artiști și în România. Aceste adevăruri trebuiesc studiate și expus doar adevărul dovedit”, a declarat Angela Gheorghiu în interviul oferit HotNews.

Dar cum „nimeni nu este profet în țara lui”, Angela Gheorghiu este acum cel mai cunoscut artist român din lume, vocea sa a fascinat publicul de pe marile scene de operă din lume. În România a cântat o singură dată operă, în 1990, când și-a dat examenul de diplomă.

Citește și: Mircea Cărtărescu, favorit la Premiul Nobel pentru Literatură