Mircea Cărtărescu, favorit la Premiul Nobel pentru Literatură

Câștigătorul va fi desemnat joi, 7 octombrie, la ora 14.00

Ziarul El Mundo a publicat lista favoriților la Premiul Nobel pentru Literatură, la casele de pariuri, iar Mircea Cărtărescu se află pe primul loc, relatează România TV.

Pe lista favoriților se mai află scriitorul japonez Haruki Murakami și scriitoarea rusă Ludmila Ulițkaia. De asemenea, pe lista publicată de El Mundo se mai află Anna Carlson, Ngugi Wa Thiong’o, Annie Ernaux, Margaret Atwood, Maryse Conde, Laszlo Krasznahorkai şi Peter Nadas.

Anul trecut, premiul a fost câștigat de poeta americană Louise Gluck.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist.

Potrivit Editurii Humanitas, Mircea Cărtărescu are traduceri în engleză, germană, italiană, franceză, suedeză, spaniolă, olandeză, polonă, portugheză, maghiară, ivrit, norvegiană, bulgară, slovenă, daneză, bască, rusă, greacă, turcă, croată, sârbă, catalană. Cărţile sale au fost premiate în România, printre alții, de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti și Asociaţia Editorilor din România.

Premiul Nobel pentru Literatură a avut până acum 117 laureaţi, dintre care numai 16 sunt femei.

Cel mai tânăr laureat al premiului pentru literatură este Rudyard Kipling, faimos pentru romanul „Cartea junglei”, care avea 41 de ani când a primit distincţia, în 1907. Cea mai în vârstă laureată este Doris Lessing, care avea 88 de ani când a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură, în 2007.

Citește și: Documentarul „Colectiv” a fost nominalizat la premiile BAFTA