Foto: Digi24

România simte din plin valul patru al pandemiei, ajungând la un nou record negru al deceselor din cauza Covid, 385 de persoane, în săptămâna în care, pentru patru zile la rând au fost confirmate peste 13.000 de cazuri Covid, vârful fiind înregistrat marți, cu 15.037 de cazuri, recordul absolut de la începutul pandemiei.

În acest context, CNCAV a anunțat în această seară că 67.252 de persoane s-au vaccinat împotriva Covid în ultimele 24 de ore, dintre care peste 30.941 cu prima doză sau cu cea unică, de la Johnson&Johnson,  în timp ce a treia doză a fost administrată la 32.077 de persoane. De la începutul campaniei de vaccinare, 5.730.849 de persoane au fost vaccinate, dintre care 5.506.267 cu „schema completă”, iar alte 322.993 de persoane au primit și doza a treia.

Citește și: Psihologul Daniel David explică „blocajul” campaniei de vaccinare

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a afirmat, într-o conferință de presă, că principalii vinovați pentru relaxarea vaccinării în perioada de vară sunt președintele Iohannis, dar și premierul Cîțu.

„Am început cu vaccinarea, eram în frunte, și acum suntem în spate. Au reușit alții, cu mecanismele lor, să convingă populația să nu se vaccineze. Sau, poate, unii au crezut că situația nu mai e gravă și au ascultat pe cei care au spus că pandemia e gata, s-a terminat, și nu s-au vaccinat”, a spus, vineri, Arafat.

Iohannis afirma la aceea vreme că „la noi campania de vaccinare este un succes, noii practic am oprit pandemia”, în timp ce Florin Cîțu a susținut că „am eliminat pandemia”, suficient cât românii să se relaxeze și să ia cu asalt stațiunile de la mare sau de la munte și să uite de orice măsură de protecție/prevenire.

Citește și: Pfizer cere aprobare de la FDA pentru vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani