Adrian Năstase și-a redobândit în instanță pensia specială

Fostul premier va primi retroactiv aproximativ 80.000 de lei.

Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, după declararea drept neconstituțională a unei legi adoptate anul trecut în Parlamentul României. Magistrații Tribunalului Bucureşti s-au pronunțat în favoarea cererii depuse de fostul premier după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 5 mai, că legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstituţională. Hotărâriea CCR produce efecte de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial. Între timp, sute de foşti deputaţi şi senatori au acţionat în instanţă Parlamentul pentru a-şi recâştiga pensiile, potrivit digi24.ro.

În februarie 2021, plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor, însă pe 5 mai 2022 Curtea Constituţională a decis că legea este neconstituţională.

În perioada 1990 – 2012, Adrian Năstase a avut şase mandate de deputat, acesta beneficiind de pensie specială. Împreună cu alte sute de foşti deputaţi şi senatori,Adrian Năstase a pierdut anul trecut acest drept, acesta acționând în judecată Secretariatul General al Camerei Deputaţilor. Indemnizația este estimată la 5.000 de lei net lunar, suma totală ce ar urmă să fie restituită fostului premier fiind de aproximativ 80.000 de lei.

Adrian Năstase nu este singurul fost parlamentar care îşi recapătă pensia specială, deoarece și alți parlamentari au obţinut o sentința favorabilă la Tribunalul Bucureşti

Printre ei se află Călin Popescu-Tăriceanu, Silviu Prigoană, Dan Radu Ruşanu, Ilie Sârbu, Eugen Nicolăescu, Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Norica Nicolai, Dan Mircea Popescu, Irina Loghin, Mădălin Voicu, Victor Boştinaru, Corneliu Ciontu, Radu F. Alexandru, Mihai Mălaimare, Şerban Mihăilescu, Tudor Mohora, Ristea Priboi.

”Respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Secretariatul General al Camerei Deputaţilor invocată prin întâmpinare. Admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr. 700/08.03.2021 şi dispune repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limita de vârstă pentru perioada 27.02.2021 – 9.06.2022. Respinge ca rămasă fără obiect cererea privind repunerea în plată a indemnizaţiei pentru perioada ulterioară datei de 10.06.2022. Obligă pârâţii la plata către reclamant a sumei 1.190 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentate de onorariu de avocat. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare cererea de apel depunându-se la Tribunalul Bucureşti Secţia a VIII-a. Pronunţată astăzi 06.10.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia tribunalului.

Ani grei de închisoare pentru un bărbat care a încălcat ordinul de protecție emis pe numele lui