Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) a anunțat că va  organiza un protest în fața Ministerului Tineretului și Sportului, pe 6 aprilie, chiar de ziua internaținală a Sportului. Principala nemultumire a sindicaliștilor se referă la politicile anti-sport promovate de actuala conducere a ministerului, Eduard Novak.

Totodată, aceștia fac precizări și cu privire la lipsa ununii minim necesar pentru pregătirea tinerilor și sportivilor, în contextul în care 2021 este un an olimpic, iar bugetul alocat este unul subdimensionat, dar și la descentralizarea bazelor. SNST consideră că acesta este „un proiect ascuns, bazat doar pe interese imobiliare, demers făcut cu dedicație și care va favoriza anumite județe”, se arată într-un comunicat al SNST.

De altfel, printre revendicările sindicaliștilor se a numără: suspendarea dialogului social, lipsa de transparență privind descentralizarea, incertitudinea locurilor de muncă, inechitățile salariale, inexistența unor criterii în acordarea bugetelor către subordonate / federații sportive naționale, precum și a premierilor sportivilor, antrenorilor și colectivelor tehnice; blocarea posturilor vacante, MTS fiind singurul minister care nu scoate posturile la concurs deși în sistemul bugetar au fost ridicate interdicțiile privind angajările.

În tot acest context, Ziua Internațională a Sportului îi găsește nemulțumiți anul acesta pe toți cei implicați în domeniu: sportivi, antrenori, manageri și personal auxiliar. Totodată, aceștia reclama faptul că decizile cu privire la închiderea sălilor de sport (în localitățile cu rata de infectare de peste 4 la mia de locuitori, așa cum apare în HG din 25 martie) au fost  luate „cu ușile închise” , iar  „reglementările scrise de specialiști pe care lumea sportului nu îi recunoaște”, potrivit SNST.

Semnal de alarmă

Astfel, protestul SNST  se dorește a fi un semnal de alarmă cu privire la sărăcia existentă în Sport și Tineret, măsurile incoerente care duc la scăderea rezultatelor şi la creşterea abandonului sportiv.

Protestul se va desfăşura cu respectarea Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, a normelor de protecţie sanitară prevăzute în Starea de alertă, în condiţii paşnice și civilizate.

Au mai protestat și împotriva „înghețării” salariale

De la începutul anului, sindicaliștii de la Sport și Tineret au protestat împotriva deciziei Guvernului Cîțu cu privire la înghețarea salariilor bugetarilor. La acel moment, SNST cerea Executivului să reevalueze decizia de îngheţare a salariilor în sistemul instituțional Sport și Tineret şi să facă o analiză corectă a situaţiei veniturilor din acest domeniu, întrucât suntem „profesioniștii cu cele mai mici salarii plătite din fonduri publice, iar discriminarile nu pot fi înlăturate decât prin aplicarea Legii salarizării”.

Citește și: Eduard Novak nu acceptă discriminarea în rândul sportivilor