Eduard Novak nu acceptă discriminarea în rândul sportivilor

Ministrul Tineretului și Sportului este singurul campion paralimpic din istoria României

Eduard Novak, noul ministrul al MTS, vrea să schimbe abordarea cu privire la discriminare, iar pentru acest lucru solicită celor implicați în lumea sportului și nu numai să îi aducă la cunoștință astfel de situații. Într-o postare făcută pe o rețea de socializare, Novak a precizat că deja primește mesaje – de la sportivi, cluburi sau federații, unele sunt simple relatări, dar cele mai multe nu au fost transmise oficial pentru a se lua măsurile necesare. Din acest motiv, Novak consideră că este nevoie de schimbare de abordare, ca celor discriminați, sub o formă sau altă să li se facă dreptate.

Nu voi accepta discriminarea pentru niciun sportiv din România. În susținerea acestui principiu de bază în activitatea mea ca ministru, voi cere criterii clare de calificare, astfel încât nici sportivii, dar nici structurile sportive să nu se abată de la angajamentele lor. Toți sportivii remarcabili, care au făcut sau își doresc să facă performanță și abordează pregătirea și competițiile cu seriozitate și responsabilitate, vor fi sprijiniți și promovați. 

Eduard Novak, ministrul MTS

„Chiar dacă ministerul nu s-a implicat până acum în această zonă, eu îmi doresc să schimb abordarea. Ca sportiv de performanță, știu cât de greu este, câte piedici pot exista și de câte ori anumite organizații sunt mai degrabă obstacol, decât sprijin, așa cum ar fi normal. În acest sens, vă rog să transmiteți în atenția mea, ca ministru, situațiile pe care le considerați injuste, însă pe canalele oficiale de comunicare ale ministerului, și nu sub formă de simplă relatare, ci însoțite de documente doveditoare pentru fiecare dintre susținerile făcute în sesizarea dumneavoastră.”, a scris Eduard Novak, pe Facebook.

Insulte rasiste și discriminatorii

Novak a luat atitudine cu privire la episodul în care a fost implicat antrenorul român Marius Șumudică, episod pe care îl consideră de netolerat. „Comportamentul comentatorului turc Erman Toroglu și insultele rasiste și discriminatorii aduse la adresa domnului Marius Șumudică sunt inacceptabile și de netolerat. Este cu atât mai greu de înțeles și de acceptat situația, cu cât sportivii români au adus de-a lungul timpului o valoare imensă sportului turcesc, în special în lumea fotbalului. Fotbaliști români, precum Mircea Lucescu și Gheorghe Hagi sunt văzuți ca idoli atât de către suporteri, cât și de către mulți jucători turci”, a precizat Novak, tot pe Facebook.

Citește și: Novak, de la MTS, vrea să participe la JO de la Tokyo

#News