Petiție contra Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Combaterea pandemiei, mai importantă decât evenimentul sportiv al anului, ce de altfel a fost amânat chiar din cauza acesteia

Peste 230.000 de oameni au semnat o petiție inițiată de japonezi, prin care se solicită anularea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în numai două zile de la lansare, relatează Reuters. Iar acest lucru arată, o dată în plus, că preocupările publicului sunt cele cu privire la combaterea pandemiei, în detrimentul evenimentului sportiv al anului.

Cu mai puțin de trei luni până la începerea Jocurilor Olimpice, deja amânată din cauza coronavirusului, și care cel mai probabil se vor desfășura fără public, sunt câteva întrebări cu privire la modul în care Tokyop poate găzdui această ediție, chiar dacă este vorba doar de voluntari, sportivi, oficiali și publicul japonez, astfel încât să nu existe riscuri ale transmiterii Covid.

Organizată de Kenji Utsunomiya, un avocat care a candidat de mai multe ori pentru guvernatorul Tokyo, petiția „Stop Tokyo Olympics” a adunat peste 230.000 de semnături.

„Japonezii au tendința de a nu ne exprima opiniile, dar sunt mulți oameni care vorbesc acum. Împreună cu voci din străinătate, sper că olimpiadele vor fi anulate deocamdată”, a declarat el pentru Reuters.

Organizatorii Jocurilor Olimpice și guvernul japonez au declarat în repetate rânduri că evenimentul trebuie să meargă mai departe, în parte ca simbol al triumfului mondial asupra pandemiei, iar protocoalele detaliate Covid au fost dezvăluite pentru participanți. Din păcate, situația „din teren” nu este atât de „roz” pe cât își doresc aceștia. Japonia se află deja în valul al patrulea al pandemiei, iar presiunea pusă pe sistemul medical, în paralel cu o rată de vaccinare sub așteptări, Utsunomiya a precizat că demersul său a fost bine primit, după ce un cadru medical i-a mulțumit pentru această inițiativă.

Pentru unii dintre sportivi poate că ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo este ultima strigare pentru o participare la cea mai importantă competiție sportivă a carierei, dar sănătatea trebuie să primeze. Ce importanță mai poate avea o medalie în fața morții?

Veterana ștafetei olimpice a renunțat la misiune

Cea mai în vârstă persoană din lume, o niponă de 118 ani, a renunțat să mai participe la ștafeta torței olimpice din cauza numărului mare de infectări din Japonia, a anunțat familia lui Kane Tanaka, citată de AFP, preluat de Agerpres.

Kane Tanaka, rezidentă în Fukuoka, urma să ducă torța în scaunul său rulant la trecerea ștafetei olimpice prin oraș, în 11 mai, însă din motive de prevenție aceasta a renunțat la misiunea pe care o considera „prețioasă și rară”, și pe care o aștepta cu nerăbdare.

Vineri, 7 mai, guvernul nipon a prelungit starea de urgență în patru prefecturi, inclusiv cea de la Tokyo, și a impus restricții și în regiunea Fukuoka, până la finalul acestei luni.

Jocurile Olimpice, amânate din 2020, sunt programate să se desfășoare în perioada 23 iulie – 8 august.

Citește și: O bunică de 109 ani a predat torța olimpică generațiilor următoare