Sursa foto: Reuters

Ministrul chinez de Externe Wang Yi a anunțat că Beijingul se oferă să fie mediator în conflictul din Ucraina, precizând că relațiile dintre China și Rusia sunt solide, informează Reuters.

De asemenea, oficialul chinez a mai adăugat faptul că cele două state vor continua cooperarea deoarece aduce beneficii din toate punctele de vedere, afirmând că este important ca în aceste vremuri, pacea și dialogul să fie promovate.

Totodată, Wang Yi a declarat că va face eforturi pentru a trimite asistență umanitară, avertizând că aceasta „nu poate fi politizată.”

Putin și vizitele în China

„Pacea şi dialogul trebuie promovate, iar China a făcut deja unele eforturi în acest sens. Au fost două runde de negocieri şi sperăm să fie şi o a treia. Cu cât sunt mai multe divergenţe, cu atât este mai mare nevoia de a ne aşeza la masa negocierilor”, a spus ministrul chinez de Externe.

Până acum, China nu s-a pronunțat privind conflictul dintre Rusia și Ucraina, evitând să folosească cuvinte precum „invazie” și „război.” Oficialii chinezi au insistat asupra „respectării integrității teritoriale a tuturor țărilor” și respectarea cerințelor Rusiei privind securitatea europeană. Chiar dacă majoritatea statelor au impus sancțiuni drastice Rusiei, din cauza invaziei asupra Ucrainei, China dă dovadă de prudență.

La începutul lunii februarie, cele două țări au semnat un acord privind livrările de gaze pe mai mulți ani, după ce Putin a fost la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Cu toate acestea, China a reamintit faptul că situațiile din Taiwan și Ucraina sunt total diferite deoarece Taiwanul a făcut mereu parte din China, a mai adăugat Wang Yi.

Potrivit Nexta, ministrul de Externe a declarat că Taiwanul va „îmbrățișa din nou” țara-mamă, făcând referire la China.

În urmă cu o zi, ministrul chinez a făcut apel la negocieri directe între Rusia și Ucraina pentru a opri acest război ce durează de 12 zile.  Mai mult, acesta a precizat că e nevoie ca NATO și aliații să revină la masa negocierilor și să acorde atenție „repercusiunilor negative ale expansiunii continue a NATO în est pentru mediul de securitate al Rusiei.”

Dictatura de la Kremlin. Mii de oameni au fost arestați la ordinul lui Putin