iliescu
Ion Iliescu - afiș electoral

Cei născuți un pic mai târziu cu siguranță nu-și amintesc vremurile în care la Cotroceni era sărbătoare mare în ziua de Sfântul Ion. Se întâmpla în perioada mandatelor la președinție a lui Ion Iliescu, când, în fiecare an, în data de 7 ianuarie, Palatul Cotroceni devenea sală de desfășurare pentru toți cei ce voiau să-i ureze președintelui atunci în exercițiu, la mulți ani. Oricine dorea să îi transmită gândurile sale bune lui Ion Iliescu, să-l sărute tandru pe obraz, să-i strângă mâna ori să se fotografieze cu acesta, era invitat la palat pentru a ciocni o cupă de șampanie în onoarea mult iubitului fiu al poporului din acea perioadă.

Cu toate că, cel puțin teoretic, perioada comunistă se încheiase de mult, obiceiurile vechi nu dispăruseră, iar comportamentul social al populației rămăsese neschimbat, zeci de simpatizanți inundând holurile Cotroceniului pentru șansa unică de a-l vedea în persoană pe Ion Iliescu, de ziua numelui acestuia. Televiziunile nu întârziau nici ele să apară, emfazând emoția pe care președintele le-o stârnea iubitorilor săi, cu simpla sa prezență. Iliescu afișa clasicul, de acum, zâmbet părintesc și se arăta onorat de prezența atâtor oameni la ziua numelui său, a primului Ion al țării.

Ion Iliescu, mai tare ca Backstreet Boys sau Michael Jackson

De remarcat cum mulți dintre simpatizații fostului președinte erau femei, trecute toate de prima tinerețe, entuziasmate până la lacrimi de șansa pe care părea că divinitatea însăși le-o dă. Într-un asfel de anturaj Ion Iliescu dădea impresia că se simte ca peștele în apă, emanând o carismă-surogat, ce părea să afecteze doar un anumit segment al populației. Se poate spune că Ion Iliescu este pionierul vedetelor cu fan-cluburi din România. Înainte de Backstreet Boys, înainte de Michael Jackson ori de 3rei Sud Est, a fost Ion.

Astăzi, la Cotroceni e liniște și nicio sărbătoare. În data de 7 ianuarie 2020, de Sfântul Ion, Iliescu, în vârstă de 89 ani își sărbătorește, probabil, ziua numelui acasă ori cu cei apropiați lui, suflănd în lumânările de pe tort și punându-și o dorință: „Dă, Doamne, să dispară Dosarul Revoluției!”.

#News