aer irespirabil in Bucuresti

În urma ultimului scandal referitor la calitatea aerului din București, Gabriela Firea a dorit să dea un drept la replică celor ce asemănau atmosfera și puritatea aerului din Capitală cu cea din Australia. Primarul General al Bucureștiului a ținut să menționeze că o situație care se perpetuează de 36 ani în oraș, nu poate fi rezolvată într-o clipită. De asemenea, aceasta a declarat că mare parte din vină le-ar revine consilierilor PNL, responsabili de blocarea proiectelor anti-poluare.

Un comunicat al Primăriei Capitalei spune:

„Aceste rețele (independente de măsurare a aerului, n.r.) nu sunt autorizate/omologate de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor. Datele oficiale de calitate a aerului, raportate anual de România către Comisia Europeană, sunt datele obținute prin Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), constituită din stații fixe amplasate în aglomerările și zonele de evaluare a calității aerului, cu respectarea prevederilor Legii nr. 104/2011. Precizăm că RNMCA se află în administrarea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, iar datele obținute sunt în prealabil validate de către Centrul de Evaluare a Calității Aerului (CECA), structură aflată în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului”

De asemenea, Gabriela Firea a declarat:

„Încă din primul an de mandat am tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte poluarea în Capitală, iar faptul că nu s-a făcut nimic în ultimii zece ani în acest sens a dus la agravarea acestei probleme. Începând din 2016, însă, am luat măsuri concrete pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, dar nu poţi recupera în 36 de luni ce nu s-a făcut în zeci de ani! (…) Actualul ministru al mediului – care a descoperit acum, politic, poluarea din Bucureşti – ar trebui să-i tragă la răspundere pe consilierii PNL care au blocat nejustificat proiectele anti-poluare doar pentru că erau propuse de Gabriela Firea, dar şi pe fostul primar general interimar PNL, care, în timpul mandatului său, nu a luat nicio măsură concretă pentru protecţia mediului”

#News