erdogan

Președintele turc, Recep Erdogan a anunțat că are de gând să ia o decizie istorică, plasând Convenția de la Montreux în trecut. Mai exact, președintele Turciei intenționează să închidă Strâmtoarea Bosfor, punând accent acum pe Canalul Istambul, cu scopul de a pune capăt liberei navigații garantată până acum de Convenția de la Montreux. Guvernul turc plănuiește ca Strâmtoarea Bosfor să fie folosită de acum încolo doar pentru transportul mărfurilor uscate, toate celelalte nave fiind obligate să folosească pentru navigație Canalul Istambul.

„Canalul Istanbul va reduce traficul pe Bosfor. Prin Strâmtoarea Bosfor vor trece doar navele de mărfuri uscate. Convenţia de la Montreux se referă şi este angajantă doar pentru Strâmtori. Canalul este în afara Convenţiei de la Montreux. Convenţia de la Montreux împreună cu Strâmtorile este istorie”, a declarat Recep Tayyip Erdogan pentru CNN.

De asemenea, președintele turc a mai declarat pentru același trust media: „Gândiţi-vă cum e să folosească Strâmtoarea şi să nu câştigaţi nimic. Dar pentru Canalul Istanbul vor fi create drepturi, cum se întâmplă şi cu Canalul Suez. Noi vom merge înainte cu planul nostru”

Convenția de la Montreux sau Convenția despre regimul Strâmtorilor, a fost semnată în anul 1936 și se referea la regimul de liberă trecere prin cele două Strâmtori, și anume Bosfor și Dardanele, reglementând regimul militar din zonă. În detaliu, pe timp de pace, navele comerciale aveau liberă trecere prin acestea, indiferent de încărcătură și de tipul de pavilion. De asemenea, potrivit aceleiași convenții, chiar și navele militare puteau tranzita spațiul cu o notificare de o săptămâna înainte și anumite restricții impuse legate de tonaj, transport de armament, interzicându-se libera trecere a port avioanelor.

#News