Virgil Popescu: „Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc”

După 15 ianuarie, Guvernul va modifica legea pentru clarificarea liberalizării

Ministrul Economiei, Virgil Popescu consideră că furnizorii de energie electrică comit un abuz asupra clienților, deoarece trecerea automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este una normală. Mai mult, Popescu a atras atenția că dacă ANRE nu poate să facă liberalizarea, Guvernul va interveni, prin modificarea legii energiei electrice şi a gazelor naturale, după data de 15 ianuarie.

Această trecere automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Au o bază de 6 milioane de clienți pentru care n-au plătit niciodată. Când s-a făcut privatizarea distribuției, au luat distribuția, nu clienții. Acum îi folosesc ca monopol. Nu poate rămâne așa. Nu pot să am monopol de 6 milioane de clienți, pe care îi gestionez cum vreau. Asta nu e soluție

Virgil Popescu, ministrul Energiei

Citește și: ANRE, în impas: se cere demisia lui Chiriță

Furnizorul trebuie să înțeleagă clientul

„Mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după 15 ianuarie, în Guvern vom acționa, modificând legea energiei electrice și a gazelor naturale, să stabilim clar cum facem această liberalizare. Dacă ANRE este cel care trebuie să reglementeze această liberalizare, nu poate s-o facă, o să vin cu o propunere foarte clară. Le ofer să intre direct pe prețul concurențial cel mai ieftin al furnizorului actual, și dacă nu le convine, se pot schimba. Furnizorul trebuie să înțeleagă clientul și să-i ofere cel mai bun preț, nu să-l lase pe client în preț scump, și să aștepte daca optează sau nu, pentru că omul e conservator din fire”, a adăugat Virgil Popescu, la Digi 24.

Acesta consideră că într-un final se va găsi cea mai bună soluție pentru clienți, „să se ofere prețul cel mai mic, să nu fie presați oamenii să stea la coadă, și dacă nu încheie contractul la 31 ianuarie vor plăti cu 20% mai mult”, a concluzionat ministrul Economiei.

Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Începând cu această dată, consumatorii care erau până acum în regim reglementat şi păstrează actualul contract, riscă să plătească preţuri mai mari cu 13 până la 26%.

ANRE a anunţat că prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată, iar furnizorii au fost de acord cu această propunere.

Citește și: Prețurile de furnizare a energiei electrice nu mai sunt stabilite de ANRE

#News