Papa Francisc
Papa Francisc

 Papa Francisc își reafirmă dezaprobarea față de cazurile de agresiune sexuala, susținând că Biserica Catolică trebuie să le trateze cu  „toleranţă zero”, potrivit digi24.ro.

Suveranul Pontif dorește să meargă în Portugalia, la Zilele Mondiale ale Tineretului, care se vor desfăşura între 1 şi 6 august 2023

 Manifestarea, la care sunt așteptați să participe tineri catolici din toată lumea, trebuia să se desfășoare iniţial în luna august 2022,  fiind amânata cu un an din cauza pandemiei de coronavirus. Suveranul Pontif a subliniat, în cadrul unui interviu acordat recent, că biserica are „toleranță zero”, afirmând că „un preot nu poate rămâne preot dacă este un abuzator”. „Este monstruos, deoarece acest lucru distruge vieţi”, a mai declarat Papa Francisc. În Franţa şi în Portugalia au fost create comisii independente care au scopul de a ancheta cazurile de agresiuni sexuale din cadrul bisericii, care au loc de la începutul anului.

Comisia este creată la iniţiativa bisericii, primind deja circa 400 de mărturii, 17  dintre acestea fiind înaintate justiţiei, a declarat recent Pedro Stretch, psihiatru pediatric și conducătorul grupului de lucru ale cărui concluzii ar urma să fie prezentate la finalul anului.


Mai multe rapoarte relatează zeci de ani de abuz sexual, și mușamalizări în mai multe țări, acestea fiind publicate de când Papa Francisc a devenit în 2013, Suuveranul Pontif al Bisericii Catolice, care are 1,2 miliarde de enoriași în lume

În 2019, Papa a abolit regulile de secretizare ale Vaticanului pentru cazurile de abuz sexual,  stabilind  noi reguli privitoare la raportarea obligatorie de către toate eparhiile a cazurilor de abuzuri și mușamalizări. Papa Francisc a cerut, în anul 2021, ca episcopii să ia măsuri față de clericii care abuzează minori și adulți vulnerabili. 

„În familii nu există celibatul, dar uneori se întâmplă să apară abuzuri. Deci, este pur și simplu monstruozitatea unui bărbat sau a unei femei din biserică care este bolnav/ă sau rău/rea din punct de vedere psihologic și își folosește poziția pentru satisfacția personală. Nu neg abuzurile. Şi dacă ar există un singur abuz, ar fi monstruos”, a mai recunoscut Papa în interviu.

Papa Francisc: „Iartă-ne pentru păcatele pe care le-am făcut”