Spre rușinea mea, n-am știut până azi că Daniel Funeriu a fost Ministru al Educației. Explicația e simplă: a fost ministru în perioada 2009-2012. Terminasem deja și facultatea, deci puțin îmi păsa cine ține frâiele învățământului românesc.

Nici despre Selly nu știam prea multe, pentru că sunt mai old school. Ok, e un băiat frumușel, care vorbește coerent și care împarte internetul în trei: cei care-l iubesc, cei care-l urăsc, și cei cărora le indiferent. Gen eu. A făcut bani în mod legal, s-a ridicat singurel, cu ce m-ar deranja pe mine? Să fie sănătos, și la mai mare!

Am rezonat însă cu el la inutilitatea informațiilor pe care le primești în liceu. Și pe care ai nevoie să le memorezi, ca să-ți treci Bacul. Poate pentru că eu, spre deosebire de domnul fost Ministru al Educației, chiar am ascultat ce zice Selly acolo.

În liceu am învățat în felul următor:

– Aceeași istorie a românilor pe care am făcut-o și-ntr-a 8-a. Încă am coșmaruri cu Petiția-proclamațiune, Proclamația de la Islaz, Bărnuțiu, Barițiu și compania, pe lângă alte date seci și inutile.

– La română s-a bătut apa-n piuă pe teoria Formelor fără fond, Țiganiada și Scrisorile lui Neagoe Basarad. Bașca, Istoria Hieroglifică.

– Matematica din liceu a fost aceeași din gimnaziu, pentru simplul motiv c-am fost clasă cu profil uman. Deci, inutilă.

– Geografia nu s-a schimbat în liceu, față de gimnaziu. Nici fizica, nici chimia.

Practic, la majoritatea subiectelor, ce s-a învățat în liceu a fost o repetiție a informațiilor din 5-8. Puțin mai liber la exprimare că, na, eram deja aproape adulți. Iar ce-am învățat pentru Bac n-a fost nici o informație nouă, nici folositoare. Cred că mi-a fost la fel de utilă, pe cât le-a fost săritura în lungime celor care au dat Bacul la sport.

De asta spun, am rezonat, pentru că am ascultat ce zicea Selly.

Domnul fost Ministru Funeriu, nu prea.

Dovadă stă chiar postarea domniei sale, în care deființează cu argumente de clasa a 5-a poziția lui Selly. Dacă ar fi ascultat și nu s-ar fi repezit ca albina la miere, n-ar fi făcut următoarele propoziții de compunere:

”Cum adică ”școala de azi te pregătește pentru 1900 nu pentru 2020”?”

”PPS: (LE): înțeleg că simpaticul Selly a spus 1990, nu 1900. Argumentația nu se schimbă cu nimic. Manualul de matematică de clasa a XI-a din Germania al fiicei mele a fost conceput în… 1946.”

Cu alte cuvinte, Funeriu n-a prins nuanța subtilă dintre 1900 și 1990. E drept că e o diferență de doar 90 de ani. Lucru pe care îl înveți la matematică. Sau de aproape un secol, lucru pe care-l înveți la istorie.

Și continuă domnul fost Ministru al Educației:

”S-a schimbat teorema lui Pitagora și eu nu știu? A schimbat tik-tok derivata lui X pătrat și nu ne-a spus?

Deschid cartea de chimie și văd acolo chimie organică, ADN și proteine, înțelese în ultimii 50 de ani, nu teoria flogisticului sau alchimie.

Fizica ne învață despre ultimele descoperiri, geografia… ce să mai zic: tot Everest e cel mai înalt vârf, iar când mă uit pe hartă văd Pacificul tot la locul lui. Harta României e cea din 2020, iar istoria medievală cam tot aia.

Văd răsmeriță că nu se face educație financiară și conduită preventivă. Really? Finanțele personale sunt, de când lumea, despre plus, minus, înmulțit și împărțit și ceva calcul banal de dobânzi. Adica aritmetică de clasa a 5-a. Aaa, și cumpătare.

Conduita preventivă (a mașinii, nu a skate-ului) se învață la școala de șoferi, nu la ciclul primar.”

Doar că, dacă ar fi trecut de măcar 3 minute din discursul lui Selly, ar fi prins că băiatul vorbește de liceu. De aplicabilitatea Bac-ului. Și chiar punctează, tot printre primele 3 minute, că nu neagă importanța lucrurilor pe care le înveți în 1-8. Cu subiect și predicat.

Din punctul meu de vedere, Funeriu a dovedit cu vârf și îndesat că școala nu te pregătește pentru viitor. Pentru că, dacă l-ar fi pregătit, ar fi învățat, în primul rând, că înainte de a face o argumentare pe baza unui text, trebuie să citești, înainte de toate, textul. Sau, măcar, să-l frunzărești. Să nu te trezești că vorbești despre clasa a 5-a, când subiectul era liceul.

Citește și: Școala online poate deveni o realitate și anul viitor

#News