Cod portocaliu pentru o parte din județele din țară

Meteorologii au extins alerta de caniculă la toată țara

Canicula
Canicula sursa foto pixabay

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut o nouă avertizare cu privire la codul galben de caniculă de luni, 9 iulie, potrivit ziare.com.

Mai multe județe au intrat sub umbrela codului, iar marți, 10 iulie, mai multe județe și Bucureștiul vor fi sub avertizare de cod portocaliu de caniculă.

Mai multe județe au primit avertizare de cod galben de caniculă luni, inclusiv Brașov și Cluj. ANM anunță că valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în cea mai mare parte a Moldovei și a Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade și local de 38…39 de grade în regiunile sudice, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Situația se va înrăutăți marți, 10 iulie, când toată țara va fi sub cod de caniculă galben, iar mai multe județe din sudul și vestul țării ajung chiar la cod portocaliu. Este vorba despre e Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București. Valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală). În capitală, vremea ea va fi caniculară, disconfortul termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 38…39 de grade, iar minima termică va fi de 19…23 de grade.

Piloții companiei Tarom au reluat zborurile