Cheile Bicazului
Cheile Bicazului

Eterna luptă dintre maghiarii din România cu românii (tot din România) capătă conotații turistice. Nu e o controversă nouă. Discuția și ala-bala-portocala durează de aproximatic zece ani. Avem două județe nervoase care joacă același joc: Neamț și Harghita vor să administreze Cheile Bicazului. De ce? Un singur scop: turism și bani proveniți din turim.

Am putea crede că românii din județul Neamț țin cu dinții de eterna mândrie națională, dacică. Nu prea. E vorba de finanțe.

Am putea, la fel de bine, crede că maghiarii din Harghita se cred mai pricepuți într-ale administrației. Nu prea. Aici chiar e vorba de mândrie, răcnete de independență și o autonomie imaginară mult visată. A, da, și finanțe.

”În cursul procesului, orașul Gheorgheni a fost mai puțin activ. Toată procedura de administrare a probelor a fost efectuată de juriștii Consiliului Județean Harghita. Bănuiesc că Curtea de Apel a exclus Consiliul Județean Harghita pentru a nu fi obligată să ia in considerare probele noastre cu valoare 100% la pronunțarea sentinței.

Este un lucru cu atât mai ciudat dacă ținem cont de faptul că județul Neamț nu a fost exclus din proces. Excluderea CJ Harghita este ilegală pentru că există mai multe acte normative care dispun reglementarea disputelor legate de granița dintre localități situate la periferia județelor cu implicarea consiliilor județene”, a declarat Csaba Borboly, președintele CJ Harghita, jurnaliștilor de la agenția de presă ungară MTI.

După un război de zece ani, în data de 25 iunie 2020, a venit și sentința definitivă. Magistratii din Prahova au decretat că renumitul canion să rămână în administrarea județului Neamt. 1-0 pentru românii câștigători și pentru turismul românesc.

Și totuși. Maghiarii din România nu se lasă și apelează fix la țara mamă, Ungaria. Csaba Borboly, presedintele Consiliului Judetean Harghita nu acceptă să piardă. Merge la presa ungara MTI și se înfierbântă ca gulașul în ceaun: va folosi o cale de atac extraordinară, la Înalta Curte de Casație si Justitie, pentru ”îndreptarea situației”.

Pe cai, bravi ostași al lui Attila! Dar aveți grijă să nu cădeți și să faceți buba.

Citește și: Klaus a câștigat în fața maghiarilor care bat din picior că vor Ardealul

#News