Strategia de vaccinare anti-Covid 19, aprobată și de CSAT

După ce Guvernul a aprobat strategia de vaccinare anti-Covid 19, joi, și Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a făcut același lucru. Astfel, aflat la Centrul de vaccinare de la Romexpo, Klaus Iohannis a declarat că cel mai probabil la începutul anului viitor, campania națională de vaccinare va fi demarată, imediat după primirea primei tranșe de vaccin.

„A fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, o campanie de vaccinare care va dura cel puțin câteva luni. Am dorit să fie o campanie foarte bine pregătită, strategia este una foarte bine lucrată. Ea a fost aprobată în cadrul Guvernului, acum este aprobată și în CSAT. Această strategie prevede pașii care se vor face, principiile și foarte multe detalii despre vaccinare.

Toate aceste lucruri vor fi prezentate publicului pe larg, mâine. Vom avea o informare permanentă pentru publicul general, dar și pentru publicul specializat. Va exista inclusiv un site dedicat.

Este foarte posibil ca la începutul anului viitor, România să beneficieze de prima tranșă de vaccin. Este posibil să avem o primă tranșă cu un număr de aproximativ 1 milion de doze”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: „Mama Polidinului” se va vaccina anti-Covid

Primii vaccinați, personalul medical și persoanele din grupele de risc

Președintele a reamintit care sunt primii beneficiari ai vaccinării, după ce aceasta va ajunge în țară. „În prima tranșă va fi vaccinat întregul personal medical și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea este voluntară, sigură, este eficientă și se face planificat. Este foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin care sunt acum în curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente, sunt la cel mai înalt standard european.

Deja echipa care se va ocupa de campania de vaccinare a făcut verificări în unități spitalicești, printre medicii de familie și sunt foarte bucuros să constat că deja intenția de vaccinare este la un grad foarte mare. Deja persoanele informate din zona medicală doresc, în proporție de peste 80% vor să se vaccineze. Este un lucru foarte bun și dacă toate merg așa cum sunt planificate, este posibil ca până în vară să terminăm prima campanie de vaccinare”, a mai spus Iohannis.

Reamintim că vaccinarea împotriva noului coronavirus va fi gratuită și voluntară. „În etapa a doua vom vorbi de accesul persoanelor din categoriile vulnerabile și anume persoane cu vârstă peste 65 de ani și persoane cu boli cronice la care se adaugă pe același nivel de importanță persoanele care deservesc activități esențiale din infrastructura critică a statului. Iar în cea de-a treia etapă vom vorbi de vaccinarea populației generale”, a adăugat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale pentru vaccinarea anti-Covid 19.

Citește și: Gheorghiță: „Vaccinarea va fi gratuită și va fi voluntară”

#News