Profil de candidat – George Dircă, pentru Senat, din partea USR PLUS

Pentru alianța USR PLUS, alegerile parlamentare din 2020 sunt un început de drum. USR se află deja la „ediția a doua”, în timp ce PLUS are abia doi ani vechime. George Edward Dircă, ales de pe prima poziție a listei pentru Senat, din partea USR Galați, își dorește un nou mandat.

„Vom fi prezenți în teritoriu la fiecare sfârșit de săptămână”

O declarație plină de optimism din partea lui Dircă, imediat după alegerile din 2016. „Doresc să le mulţumesc tuturor gălăţenilor că ne-au acordat şansa de a-i reprezenta mai departe. Suntem un partid de oameni tineri, specialişti, fiecare pe domeniul lui. Am o bogată experienţă juridică în spate şi de fiecare dată am luptat cu autorităţile. Uşile birourilor noastre vor fi întotdeauna deschise pentru gălăţeni, le vom asculta problemele şi promitem să depunem eforturi pentru a soluţiona toate petiţiile pe care le vom primi.

Galaţi este a doua mea casă.

George Dircă, senator USR

Am un sticker pe maşină cu „I love Galaţi”. Vom fi prezenţi în teritoriu la fiecare sfârşit de săptămână”, a afirmat Dircă, imediat după alegeri, potrivit Viața liberă.

Însă numele său a fost uitat în urbe, semn că prezența acestuia a fost una cam „absentă”. Numele său a reapărut pe buzele tuturor în momentul în care a devenit președintele Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ.

„Recent, George Dircă a devenit personaj de articole de presă și de discuții pe rețelele de socializare după ce a fost ales, cu voturile PSD, în conducerea Consiliului Legislativ împreună cu celebrul Florin Iordache. Atunci, mulți s-au mirat, dar au și aflat că județul Galați mai are un senator. Săptămâna aceasta senatorul a mai făcut o chestie: a fost singurul membru USR care a participat la ședința Biroul Permanent al Senatului în care s-a dezbătut legea privind amânarea alegerilor parlamentare”, scria Express de Dunăre, în urmă cu mai puțin de o lună.  

Cea mai tânără echipă de parlamentari

Viața liberă, 2016

Senatorul gălățean George Dirca apare într-un nou scandal legat de PSD

Express de Dunăre, 2020

În 2017, senatorul USR George Edward Dircă nu mai voia MCV.

NewsWeek, 2020

Ludovic Orban il acuza pe senatorul USR George Dirca de „distrugerea solidaritatii” Opozitiei din Senat

Ziare.com, 2020

Tanczos Barna (UDMR) acuză ”o înţelegere a PSD cu USR privind discutarea legii cu stabilirea datei alegerilor”

G4Media, 2020

George Dircă respinge acuzațiile UDMR de înţelegere între USR și PSD

G4Media, 2020

Înțelegerile cu PSD, văzute de premier, dar și de colegii senatori

Dircă nu este văzut cu ochi buni nici de liberali, nici de colegii de la minorități. Premierul Orban l-a acuzat de boicot, după ce Dircă s-a prezentat la Biroul Permanent al Senatului, dar și de abuz în serviciu, pentru convocarea Comisiei Juridice. Ambele cu scopul de a distruge „solidaritatea opoziției asigurând cvorumul pentru Biroul Permanent”, respectiv convocarea Comisiei Juridice, care „să dea raport de respingere a reexaminării astfel încât plenul Senatului care a fost convocat prin prezența senatorului Dircă de la USR să poata să respingă cererea de reexaminare (n.r. cu privire la stabilirea datei alegerilor)”, a explicat Orban.

Senatorul UDMR Tanczos Barna declarase, pentru Agerpres, că există o înţelegere reciprocă între PSD şi USR ce vizează, pe de o parte, discutarea legii privind stabilirea datei alegerilor şi, pe de altă parte, organizarea referendumului „Fără penali în funcţii publice”. Însă aceste acuzații au fost respinse de Dircă. „Nu știu ce poveste încearcă domnul senator Tanczos Barna să încropească acum post factum și cum încearcă să se distanțeze de PSD după 4 ani de parteneriat în ideea unei colaborări guvernamentale cu PNL după alegeri. (…) Ședința se desfășura oricum datorită sau din cauza domnului Tanczos Barna, așa că decizia USR a fost aceea ca eu să particip exclusiv pentru a include pe ordinea de zi și inițiativa cetățenească. E atât de simplu”, a spus Dircă.

Schimbări de opinii

„Doresc să reamintesc că România și-a îndeplinit cu prisosință toate punctele impuse prin acest Mecanism de Cooperare și Verificare (MCV), astfel că în acest moment acest mecanism nu mai trebuie aplicat asupra țării noastre”, spunea George Edward Dircă în Parlamentul European, în iunie 2017, potrivit Newsweek.

Această declarație nu a fost bine primită, nici privită de cei care au participat la protestele din februarie, când a fost contestată celebra „OUG 13”. „Aștept cu nerăbdare o explicație publică a motivului pentru care domnul senator USR George Edward Dircă și-a încheiat discursul de astăzi afirmând că România a îndeplinit toate condiționalitățile și NU mai are nevoie de MCV”, a scris Ramona Stugariu, ajunsă între timp europarlamentar.

Cine este George Dircă

George Edward Dircă (39 de ani) a fost ales senator în circumscriptia electorala nr.18 Galați. Până în septembrie 2018 a fost secretarul Grupului Parlamentar USR, apoi vicelider al grupului în perioada septembrie 2018 – septembrie 2019.

A avut 119 propuneri legislative, din care 18 au fost promulgate legi. Printre cele mai importante se află cele cu privire la „prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare”, „privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi”, modificare la Legea muncii, „salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor” sau „reforma în domeniul sănătăţii şi pentru completarea Legii privind drepturile pacientului”.

Totodată a fost inițiator în șase moțiuni de cenzură, una singură având rezultatul scontat, cea cu privire la Viorica Dăncilă, din octombrie 2019.

Citește și: Profil de candidat – Alina Gherasim, pentru Senat, din partea USR PLUS

#News