Cutremur puternic în România, resimțit și în București

Seismul a avut magnitudinea de 5,3 grade pe Richter, fiind produs la ora locală 6:50, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău,

Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter a fost înregistrat în România, joi dimineață, la 06:50, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică a Pământului. Seismul a avut loc în zona seismică Vrancea-Buzău, la adâncimea de 168,9 km., fiind cel mai puternic din ultimii doi ani din România. Este un seism normal pentru Vrancea și nu sunt așteptate replici, a declarat Constantin Ionescu, directorul INFP, potrivit digi24.ro.

Cutremurul s-a produs la 74km E de Brașov, 76km NE de Ploiești, 116km V de Brăila, 118km V de Galați, 119km S de Bacău, 126km N de București, 151km NE de Pitești, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iași.

”În ziua de 03.11.2022, 06:50:26 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 147.5 km”, anunţă INFP într-un nou mesaj.

Nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Utilizatorii de Android au primit alertă de cutremur cu aproximativ 10 secunde înainte de seism, conform mai multor persoane care folosesc acest sistem de operare.

„În urmă cu puţin timp, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter, la o adâncime de 168 km. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime”, precizează IGSU.

IGSU anunță că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora

”Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, transmite IGSU. Pagină mobee.infp.ro este despre modul de protejare în cazul unui cutremur, fiind pusă la dispoziție de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică a Pământului. Pe pagină există și un joc prin care poți verifica dacă și cât de pregătit ești în caz de seism.

 În Europa se vor înregistra creşteri excepţionale ale temperaturilor, incendii de vegetaţie şi inundaţii