În Europa se vor înregistra creşteri excepţionale ale temperaturilor, incendii de vegetaţie şi inundaţii

Încălzirea climei continentului se produce de două ori mai rapid decât media la nivel

Încălzirea climei din Europa se produce într-un ritm de două ori mai mare față de media globală, potrivit unui raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM). Cercetătorii avertizează că tendinţa observată în ultimii 30 de ani va provoca creşteri excepţionale ale temperaturilor, incendii de vegetaţie şi inundaţii, potrivit g4media.ro.

Raportul „Starea climei în Europa”, realizat împreună cu serviciul Copernicus al UE, avertizează că odată ce tendinţa de încălzire continuă, temperaturile excepţionale, incendiile de vegetaţie, inundaţiile vor afecta societatea, economile şi ecosistemele.

 Din 1991 până în 2021, temperatura din Europa a crescut cu o rată medie de aproximativ 0,5 grade Celsius pe deceniu, lucru cu consecinţe fizice. Astfel, gheţarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea gheţii între 1997 şi 2021, iar calota de gheaţă a Groenlandei s-a topit, contribuind la creşterea nivelului mării. În vara anului 2021, Groenlanda a avut prima ploaie înregistrată vreodată în cel mai înalt punct al său, staţia Summit. Raportul precizează că, în 2021, evenimentele meteorologice şi climatice cu impact ridicat, dintre care 84% au fost inundaţii şi furtuni, au determinat sute de decese, afectând direct peste 500.000 de persoane şi  provocând pagube economice de peste 50 de miliarde de dolari.

Raportul arată că temperaturile vor creşte în toate zonele europene într-un ritm care va depăşi modificările temperaturii medii globale.

Odată ce clima se încălzeşte până la 1,5 grade C peste nivelul erei preindustriale, fenomenele meteorologice se vor accelera, precipitaţiile de vară fiind tot mai reduse, care vor provoca probabil secete devastatoare. Ploi violente şi inundaţii vor urma probabil în ultimele luni ale anului în toate regiunile, cu excepţia Mediteranei. Oamenii de ştiinţă subliniază că oraşele europene sunt „insule de căldură” şi, prin urmare, resimt şi mai mult temperaturile extreme.

Obiecte inedite expuse la Muzeul Țăranului Român, începând cu 9 noiembrie