Obiecte inedite expuse la Muzeul Țăranului Român, începând cu 9 noiembrie

Expozitia va include tronul celor patru regi ai României și prima mașină de spălat românească.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român va găzdui între 9 noiembrie şi 31 decembrie, o expoziţie inedită privind valoarea patrimoniului cultural şi al colecţiilor muzeale pentru societate, potrivit g4media.ro.

Tronul celor patru monarhi ai României, manuscrisul Imnului Naţional, obiectele steampunk realizate de poetul Traian T. Coşovei, prima maşină de spălat, construită exclusiv din materiale naturale locale, piese spectaculoase din tezaurele dacice de la Sângeru de Pădure sau Cehei, vasul de tip askos vor putea fi văzute la Bucureşti.

Expoziţia ”Muzeul pentru tine!” va avea loc la Sala „Tancred Bănăţeanu” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, fiind configurată în jurul unui concept curatorial care relaţionează, prin analogie cu miracolul vieţii şi al naturii, poveştile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecţiile a mai multor muzee din toată ţara. 

Acesta este primul demers curatorial de tip „blockbuster” din România, apărut din nevoia muzeelor de a fi reconsiderate de către autorităţile administrative şi politice şi privite ca instituţii ce pot schimba substanţial dinamica economică şi socială a unei comunităţi.

Vor fi aduse ca argumente o serie de elemente şi de capodopere ale creaţiei umane, de la tronul celor patru monarhi ai României, la manuscrisul original al Imnului Naţional, de la obiectele steampunk realizate de poetul Traian T. Coşovei la prima maşină de spălat, construită exclusiv din materiale naturale locale, de la piese spectaculoase din tezaurele dacice de la Sângeru de Pădure sau Cehei la vasul de tip askos, din elenimsul rafinat, descoperit în necropola fostului Orgame.

 „Intenţia acestei expoziţii este de a construi o relaţie durabilă cu mediul politic, administrativ, creativ şi cu publicul de orice tip, oferindu-i experienţe de cunoaştere şi de interacţiune unice şi memorabile cu colecţiile muzeelor pentru înţelegerea valorilor economice, sociale, culturale şi educative ale acestora. Ceea ce veţi vedea şi aprecia a fost rezultatul unui efort colaborativ impresionant care a implicat participarea a peste 20 de muzee de diferite tipuri şi domenii”, a declarat Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale at Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

Scandal la ședința extraordinară a Consiliului Local Făgăraş