Catedrala Notre-Dame de Paris, redeschisă la sfârşitul anului 2024

Catedrala va fi dotată cu un nou mobilier liturgic

Catedrala Notre-Dame de Paris urmează să se redeschidă la sfârşitul anului 2024 cu nou mobilier liturgic sobru şi masiv din bronz maro închis, precum şi 1.500 de scaune din lemn masiv de stejar, conform celor două proiecte selectate şi dezvăluite vineri de dieceză. Catedrala a fost distrusă parţial de un incendiu în 2019, potrivit g4media.ro.

Sculptorul şi designerul francez Guillaume Bardet a fost desemnat pentru a realiza mobilierul liturgic, a anunţat arhiepiscopul de Paris, Laurent Ulrich.

Acesta a păstrat şi scaunele realizate de designerul francez Ionna Vautrin, 43 de ani, pentru a primi credincioşii şi vizitatorii din întreaga lume – în medie 12 milioane în fiecare an înainte de incendiu. La intrarea în catedrală „la sfârşitul lunii decembrie 2024, dacă totul va decurge bine”, potrivit arhiepiscopului, vizitatorii vor descoperi un nou baptisteriu (unde se oficiază botezuri) rotund şi cu capac auriu, pe care se va afla o cruce, precum şi un nou altar pentru celebrarea liturghiei. La redeschiderea catedralei, publicul va putea descoperi şi relicvariul creat de artistul Sylvain Dubuisson, unde se va afla coroana de spini a lui Hristos, în mijlocul unui cerc albastru, înconjurat de o aureolă pe fond auriu ce radiază motivul crucii. Machetele 3D ale viitorului mobilier prezintă o unitate de forme, geometrice, sobre şi masive, „nu minimaliste”, care degajă „o prezenţă formidabilă prin simplitatea liniilor lor”, a declarat arhiepiscopul Ulrich.

Cea mai mare clădire acoperită cu oglinzi din lume, construită în deșert