Persoanele care dorm insuficient noaptea sunt în pericol să orbească

Șanse mai mari pentru apariția glaucomului sunt în cazul persoanelor care dorm mai mult sau mai puțin de 7-9 ore pe zi.

Orele insuficiente de somn, somnolența din timpul zilei și sforăitul ar putea fi semne ale glaucomului, cauza principală a orbirii despre care studiile sugerează că va afecta 112 milioane de oameni din toată lumea în următorii 20 de ani, potrivit digi24.ro.

Afecțiunea este caracterizată printr-o pierdere progresivă a celulelor din ochi sensibile la lumină și la deteriorarea nervului optic, dar poate avansa spre pierderea permanentă a vederii dacă nu este tratată

Potrivit cercetătorilor, persoanele vârstnice și bărbații prezintă un risc mai mare să dezvolte afecțiunea, la fel ca în cazul celor care suferă de hipertensiune, al fumătorilor și diabeticilor. Persoanele care dorm mai puțin sau mai mult decât se recomandă, între 7 și 9 ore, au cu 8% mai multe șanse să dezvolte glaucom, 12% pentru insomnie și 20% pentru somnolență pe timp de zi. Potrivit cercetătorilor, există nevoia de terapie de somn pentru persoanele mai vulnerabili în fața bolii și de consultări oftalmologice pentru verificarea din timp a primelor semne ale glaucomului.

Studiul realizat pe 409.000 de oameni de UK Biobank și publicat în jurnalul BMJ Open indică o serie de motive care fac legătura între glaucom și somnul deficitar.

 Unul dintre factori este legat de presiunea internă asupra ochiului care crește atunci când o persoană stă culcată și când hormonii de somn sunt anormali. Depresia și anxietatea, resimțite împreună cu insomnia, pot crește presiunea deoarece pot avea un impact negativ asupra reglării producției de cortizol, principalul hormon de stres al corpului. Episoadele repetate și prelungite ale nivelului scăzut al oxigenului din celule, provocat de apneea din timpul somnului, atunci când respirația se oprește și reîncepe în mod repetat în timpul somnului, ar putea provoca leziuni la nivelul nervului optic.

Toate persoanele care au luat parte la studiu aveau între 50 și 69 de ani, fiind recrutate între anii 2006 și 2010. Printre acestea s-au numărat oameni care s-au descris ca fiind „bufnițe de noapte”, persoane care stau treze noaptea sau adorm foarte târziu,, care suferă de insomnie, somnolență în timpul zilei sau de sforăit excesiv.

Cutremur puternic în România, resimțit și în București