Elevi așezați în băncuțe, cu mâinile la spate, nemișcați… O imagine pe care o am din primul meu an de elev, dar pe care nu credeam că voi avea ocazia să o revăd prea curând. Doar că acum a apărut și masca!

Ministrul Educației, Monica Anisie a făcut, la TVR1, câteva precizări cu privire la modul în care se vor desfășura cursurile în acest an școlar, altfel. Programul „școala altfel”, devine cu adevărat o școală altfel. Cu multe restricții, e drept că de ordin sanitar, dar care ne arată defapt lacunele pe care sistemul de învătământ le are: toaletele, săpunul și hârtia igienică.

„A început anul şcolar la data de 1 septembrie. Au revenit în spaţiul şcolii cadrele didactice. Avem videoconferinţe des, de mâine vom avea o videoconferinţă zilnic, am avut aseară cu Inspectoratele Şcolare, am făcut o inventariere, cât de pregătite sunt şcolile. Până în 14 septembrie şcolile trebuie să se pregătească, să primească elevii. Acum trebuie să ne pregătim respectând normele sanitare impuse de Ghidul elaborat de Ministerul Sănătăţii. Şi Ministerul Educaţiei a realizat ghiduri orientative, sunt publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei. Am elaborat şi repere metodologice pentru profesori, pentru fiecare disciplină şi fiecare model. Îi ajutăm să reducă decalajele, dacă există”, a declarat Monica Anisie, la TVR1, miercuri seară.

Fără cataloage, fără ateliere sau laboratoare

Pentru o mai bună eficientizare a timpului, dar și pentru siguranța sanitară, respectiv supravegherea elevilor, profesorilor le este recomandat să nu mai meargă cu catalogul la clasă, ci să-și folosească agenda în care va trece notele sau absențele, urmând ca la finalul zilei acestea să fie consemnate direct la cancelarie.

În ceea ce privește laboratoarele sau atelierele (în școlile vocaționale), ministrul susține că trebuie evitate.

„Normele sanitare prevăd ca laboratoarele să fie evitate. Şcoala trebuie să se organizeze astfel încât elevii să nu se plimbe prin mai multe clase, chiar şi în bănci. Dacă în prima zi de şcoală un elev s-a aşezat în banca a treia la fereastră, acolo va sta până la finalul primului semestru”, a mai declarat Anisie.

Și uite așa, elevii vor putea urmări experimentele dintr-un laborator de fizică ori chimie, sau dintr-un atelier de sculptură pe Youtube.

Citește și: Ludovic Orban trimite profesorii la școală

#News