Primarul Clotilde Armand le oferă „cadouri” de Crăciun bucureștenilor din Sectorul 1

Operatorul de salubritate Romprest, notificare privind „diminuarea cantității serviciilor prestate” din cel mai bogat UAT al României

Urmează o iarnă interesantă pentru locuitorii din Sectorul 1, unde firma responsabilă cu salubrizarea a notificat Primăria Sectorului 1, Consiliul Local Sector 1, Poliția Locală Sector 1, dar și primarul general, Nicușor Dan și Prefectura Capilatei, precum și o serie de instituții publice ce vizează problemele de mediu, în legătură cu „diminuarea cantității serviciilor prestate privind activitățile de salubrizare stradală și deszăpezire”.

Concret, în această notificare Romprest menționează faptul că protocolul dintre operatorul de salubritate și administrația locală a celui mai bogat UAT din țară, a fost încălcat de către Primăria Sectorului 1.

Mai mult, că în urma exprirării termenului de grație, de 5 zile calendaristice acordat de către operator, pentru plata integrală a sumelor datorate, Romprest se vede pus în situația de a intra sub incidența „clauzei de încetare a valabilitărții Protocolului”, fapt care va duce la prestarea programelor de salubritate diminuate, așa cum s-au desfășurat înainte de data semnării protocolului de la finalul lunii august.

Potrivit acestui protocol, Primăria Sectorului 1 avea de plată 49 de milioane de lei pentru 5 luni, distribuite astfel: 13,5 milioane, cu termen de plată 2 septembrie, contravaloarea prestațiilor aferente lunii iunie (salubrizare stradală, 8.151.171,13 lei) și lunii iulie (salubrizare stradală, diferența până la 13,5 milioane); 10,5 milioane, cu termen de plată 10 octombrie, reprezentând contravaloarea prestațiilor aferente lunii iulie și prestațiile integrale aferente lunii august; și două tranșe de câte 12,5 milioane de lei, cu termen de plată la 15 zile de la emiterea facturii, reprezentând contravaloarea prestațiilor aferente lunii septembrie, respectiv lunii octombrie.

Protocol Primăria Sector 1 și Romprest

Respectiva notificare a Romprest, transmisă de vineri 26.11.2021, își începe „numărătoarea inversă” de cinci zile, de joi, 2 decembrie, cu tura de zi, perioada în care vor fi prestate programele transmise prin adresa nr.2964/30.06.2021. „Programele prestate anterior semnării primului protocol vor fi prestate până luni 06.12.2021. Începând cu data de 07.12.2021, ora 0.00, vor fi prestate exclusiv colectarea și transportul deșeuri de la populație”, au mai transmis cei de la Romprest.

De asemenea, potrivit notificării Romprest, se acordă in termen de 5 zile „pentru identificarea unei soluții de urgență, perioadă în care își va produce efectele Notificarea de diminuare din luna iunie 2021”.

Blocajul dintre Romprest și Primăria Sectorului 1 a fost „generat” de faptul că din totalul bugetului de 125.050 mii lei alocați Salubrității în anul 2021, pentru prestațiile facturate de Romprest, s-a achitat până în 26 noiembrie suma de 120.051,7 mii de lei (96% din totalul alocat), astfel: 115.283.728,35 de lei încasați de Romprest, iar 4.737.933,08 lei achitați de Primărie direct către operatorii de sortare/tratare/depozitare, prin subrogație.

Mai mult, la capitolul „penalități contractuale”, calculate la zi, Primăria Sectorului 1 a acumulat suma de 5.695.087,62 lei 

Totodată, Romprest precizează că „nu poate fi făcut responsabil pentru orice încălcare a vreunei obligații care îi revine în executarea contractului, culpa fiind integral în sarcina Autorității care refuză în mod repetat să dimensioneze alocarea bugetară la valoarea reală stabilită conform contractului de delegare”, se arată în notificarea operatorului de salubritate.

Mai mult, Romprest susține că nu va putea fi făcut răspunzător nici în privința eventualelor incidente sau accidente care ar putea avea loc ca urmare a lipsei de acțiune privind prevenirea și combaterea poleiului sau a curățării zăpezii și a gheții în acest sezon de iarnă. Asta în contextul îm care „planul de deszăpezire pentru iarna 2021-2022” nu are asigurată finanțarea.

În concluzie, pe bucureștenii din Sectorul 1 îi așteaptă o imagine „idilică”, cu munții de gunoaie acoperiți cu zăpadă, în straturi, în funcție de câte ninsori vor fi în această iarnă.

Citește și: Clotilde Armand sufocă din nou Sectorul 1 cu gunoaie