Ghiță se „ia la trântă” cu autoritățile și face comparații între epoci

„Nici păgânii din trecut nu au avut curajul să le interzică românilor credinţa strămoşească”

Deputatul PSD Daniel Ghiță se „ia la trântă” cu autoritățile și critică vehement ideea introducerii certificatului Covid ca formă de acces în biserică. Ba mai mult, face o comparație destul de deplasată între vremurile actuale, „sufocate” de pandemie, cu urme adânci lăsate de valul patru, în care zeci de mii de familii de români își plâng morții, dar mai ales cu amenițarea unui nou val, mixt cu Omicron „de 500 de ori mai contagios” decât tulpina Delta, și vremurile dinainte de 1989, când „nici păgânii din trecut nu au avut curajul să le interzică românilor credinţa strămoşească”.  

De altfel, din 25 octombrie, momentul în care s-au introdus restricțiile pentru persoanele nevaccinare, inclusiv carantinarea pe timpul nopții, accesul în biserici nu a fost condiționat de acest document.

Potrivit Agerpres, Daniel Ghiță susține că „certificatul verde nu are ce căuta la intrarea în biserici şi nu poate fi folosit ca instrument de discriminare şi de interzicere a exercitării credinţei. Un asemenea criteriu anti-uman pentru mersul la biserică înaintea Sărbătorilor Creştine din luna decembrie reprezintă o batjocură la adresa poporului român şi o încercare de distrugere a credinţei care nu poate fi tolerată.”

Mai mult, acesta menționează faptul că nimeni nu are dreptul să interzică mersul la rugăciune şi celebrarea Sărbătorilor Creştine! „Pentru aceste drepturi românii au ieşit în stradă în 1989! Ne întoarcem iarăşi la dictatură?  Numai înainte de 1989 românii nu aveau voie la biserică, mai ales dacă aparţineau anumitor categorii sociale, cum era, de exemplu, personalul din învăţământ. Şi acum nu mai au dreptul la rugăciune şi Împărtăşanie decât cei vaccinaţi”, se mai arată în declarația fostului luptător de kick-boxing.

Totodată, acesta solicită „oprirea de urgenţă a acestei abominaţii”, subliniind că „este strigător la cer şi că se ajunge la o asemenea discuţie în spaţiul public şi politic”. Și cere ca atât credința, cât și tradiția românească să fie respectate. „Să nu îndrăzniţi să atacaţi dreptul românilor de a se ruga şi de a merge la biserică, singura lor mângâiere în asemenea vremuri de restrişte. Nici păgânii din trecut nu au avut curajul să le interzică românilor credinţa strămoşească, şi atunci cum putem numi democraţie un regim unde se adoptă o asemenea măsură?”, și-a încheiat deputatul declarația.

Reamintim că pentru întreaga omenire acesta este al doilea an la rând în care sărbătorile de iarnă au loc în plină pandemie, iar pentru limitarea cât mai mult a efectelor acesteia este nevoie ca fiecare dintre noi să înțeleagă faptul că situația este una cu totul diferită de ceea ce au trăit până acum, mai mult, că „dramul de credință” există chiar dacă nu se poate ajunge în „casa Domnului”.   

De asemenea, purtătorul de cuvânt al BOR Vasile Bănescu susține că „accesul într-un spaţiu sacru, unul al ordinii şi decenţei prin excelenţă, pentru a te ruga, adică pentru a-ţi manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta”, a spus Vasile Bănescu, într-o declaraţie transmisă presei, citat de Spotmedia.

Citește și: ÎPS Teodosie: „Dacă-l prind, nu-l mai las să slujească, pentru că e semn de necredinţă”